fredag 8 juni 2018

Starkaste stödet för isländska socialdemokrater på tre år

För tredje månaden i följd stiger stödet för Socialdemokraterna - och nu har partiet de bästa opinionssiffrorna hos Gallup på över tre år. Socialdemokraterna ökar nu till 17,9 procent. Samtidigt minskar stödet för Gröna vänstern till 13,3 procent. Det är partiets sämsta siffra på drygt två år. Även stödet för regeringen sjunker.

Socialdemokraterna stärker sin ställning som största oppositionsparti i alltinget i den senaste mätningen från Gallup. Nu får partiet 17,9 procent, en uppgång med 0,2 procentenheter jämfört med den undersökning som gjordes för en månad sedan.

Siffran är Socialdemokraternas bästa hos Gallup sedan januari 2015. Det är dessutom tredje månaden i följd som väljarstödet stiger - och tredje månaden i följd som Socialdemokraterna är Islands näst största parti.

Självständighetspartiet behåller positionen som störst i landet med god marginal. Partiet får nu 23,8 procent, en tillbakagång med 1,5 procentenheter.

Även de två övriga regeringspartierna - Gröna vänstern och Framstegspartiet - förlorar väljarstöd. Gröna vänstern tappar 0,8 procentenheter till 13,3 procent. Det är partiets sämsta siffra hos Gallup på drygt två år. Framstegspartiet minskar med 0,7 procentenheter till 8,9 procent.

Ett annat oppositionsparti som går framåt är Piratpartiet. Stödet ökar med 2,3 procentenheter till 13,3 procent. Piratpartiet delar nu positionen som Islands tredje största parti med Gröna vänstern. Opinionssiffran är partiets bästa på elva månader.

Ytterligare två partier klarar femprocentsspärren till alltinget. Centerpartiet ökar med 0,6 procentenheter till 8,5 procent medan Renässans ökar med 0,7 procentenheter till 8,4 procent.

För tredje månaden i rad hamnar Folkets parti nedanför spärren. Stödet sjunker nu med 0,1 procentenheter till 4,1 procent.

Betydligt längre bort från alltinget befinner sig Ljus framtid som nu får 0,6 procent, en nedgång med 0,5 procentenheter. Det är den sämsta opinionssiffran i partiets historia hos Gallup.

Även koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet noteras för den sämsta siffran hittills. Det är nu 53,7 procent som står bakom Islands regering, en tillbakagång med 4,5 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.