torsdag 14 juni 2018

Upp till 70 meter högt isberg på väg in i Húnaflói

Foto: ESA/Veðurstofa Íslands
Ett isberg fortsätter att driva in mot Húnaflói på norra Island. Isberget var i går omkring två mil från det isländska fastlandet. Det tros vara mellan 50 och 70 meter högt. Inom några dagar kan det driva i land. Samtidigt finns fortfarande mycket drivis nära kusten vid Horn, men de senaste dagarna har den rört sig längre bort från land.

Fortfarande finns stora mängder drivis från Grönland strax norr om Hornstrandir. Men de senaste dagarna har isen drivit bort från den isländska kusten. När kustbevakningen flög över området i tisdags var isen enligt Veðurstofa Íslands cirka 15 kilometer från fastlandet. Enligt satellitbilder från onsdagen hade avståndet då ökat till 20 kilometer.

Det var sydliga vindar som förde drivisen så nära den isländska kusten. Den senaste tiden har ostliga vindar dominerat och fört isen längre bort från land.

Havsströmmarna håller nu på att föra ett isberg in i Húnaflói. Bara omkring 10 meter sticker upp ovanför ytan, men det tros enligt RÚV vara 50 till 70 meter högt. Isberget är dessutom slätt på ovansidan.

Det är dock inte säkert att det hinner driva in i Húnaflói. Vindarna kommer att vända och det är därför troligt att isberget kommer att röra sig i västlig eller nordvästlig riktning tillbaka mot Hornstrandir.

Isberget observerades i går från Litla-Ávík i Árneshreppur. Det var då omkring två mil från land och befann sig ungefär en halvmil öster om Sælusker, ett skär som även kallas Selsker. Litlihjalli har publicerat bilder på isberget.

Det är sannolikt att isberget fortsätter in i Húnaflói för att så småningom stranda. Om isberget är lika slätt på undersidan som det är på ovansidan skulle det kunna driva nästan hela vägen in till stranden.

Fortfarande finns också mindre isberg nära kusten. Risken för att de ska ställa till problem för sjöfarten har dock minskat i takt med att de drivit bort från land. Istäckets rand är en till två meter tjockt.

Inga isbjörnar har synts till på drivisen. Risken för att en eventuell isbjörn skulle kunna ta sig i land minskar dock i takt med att istäcket bryts upp och rör sig från kusten.

Här kan du läsa mer om drivisen vid Hornstrandirs kust.