onsdag 25 juli 2018

Femton amerikanska stridsflygplan på väg till Keflavík

Femton stridsflyg av typen F-15 och omkring 300 personer från det amerikanska flygvapnet är på väg till Keflavík. Med början i nästa vecka kommer de att patrullera det isländska luftrummet. De kommer även att öva på flygplatserna i Akureyri och Egilsstaðir. Dessutom deltar Nato-personal stationerad i Tyskland.

Det är nu tio år sedan flyg från Nato-länder började patrullera det isländska luftrummet. Patrulleringen började två år efter att de sista styrkorna lämnat Nato-basen i Keflavík. Den beskrivs som ett svar på ökad rysk aktivitet i regionen. Den är riktad såväl mot ryska ubåtar i Nordatlanten såväl som ryskt stridsflyg som ibland uppehåller sig just utanför gränsen till isländskt luftrum.

USA har de senaste åren visat allt större intresse för Keflavík. Nu görs de första investeringarna i de kvarvarande Nato-anläggningarna sedan nedläggningen av basen. Det är hangarer som byggs om för att kunna härbärgera flygplan som ska följa rysk ubåtsaktivitet.

Nästa patrulleringsperiod börjar den 31 juli. Den här gången är det amerikanska styrkor som kommer att vara stationerade i Keflavík i en månad. Det rör sig enligt ett pressmeddelande från kustbevakningen om omkring 300 personer från flygvapnet och femton stridsflygplan av typen F-15. Dessutom deltar Nato-personal från tyska Uedem.

Utöver själva patrulleringen kommer planen att öva på inflygningar till flygplatserna i Akureyri och Egilsstaðir.

Här kan du läsa mer om patrullering av isländskt luftrum.