söndag 1 juli 2018

Fyra av fem islänningar nöjda med Guðni Th. Jóhannesson

Guðni Th. Jóhannesson fortsätter att vara en mycket populär president. Det är nu 83,9 procent av islänningarna som tycker att han gör ett bra jobb. Siffran är den näst högsta sedan Guðni Th. Jóhannesson valdes för två år sedan. Det visar en opublicerad opinionsmätning utförd av MMR.

För två år sedan valdes historikern Guðni Th. Jóhannesson till Islands president. Sedan dess har han bland annat ställts inför två regeringskriser, olika krav på folkomröstningar och debatt om att ge upprättelse till sexualbrottslingar.

Trots att en hel del komplicerade frågor hamnat på presidentens bord är Guðni Th. Jóhannesson fortsatt mycket populär. De flesta verkar nöjda med hur han skött de svåra ärenden som blivit hans uppgift.

Det är nu 83,9 procent som anser att Guðni Th. Jóhannesson gör ett bra jobb. Siffran är den näst högsta hos MMR sedan han valdes i juni 2016. Bara 5,1 procent är missnöjda medan 11 procent svarar att de varken är positivt eller negativt inställda till Guðni Th. Jóhannessons sätt att sköta uppdraget.

Allra högst var populariteten i april 2017. Då gav 85 procent presidenten sitt stöd medan bara 2,8 procent uppgav att de inte var nöjda.

Företrädaren Ólafur Ragnar Grímsson hade som mest 64,7 procent av islänningarna bakom sig. Den popularitetssiffran nådde han efter valet 2016 när Guðni Th. Jóhannesson väntade på att ta över posten som president.

Här kan du läsa mer om Guðni Th. Jóhannessons popularitet.