
I måndags kväll slog tre franska turister larm om att de sett en isbjörn vid Hraunhafnarvatn på Melrakkaslétta på nordöstra Island. Det skulle i så fall varit första gången på två år som en isbjörn tagit sig från Grönland till Island. Observationen gjorde att polisen drog i gång en omfattande sökinsats.
En av kustbevakningens helikoptrar användes för att flyga över området. Poliser utrustade med kikare spanade från land. Någon isbjörn syntes inte till. Inte heller kom några andra rapporter om någon isbjörn i området. Polisen blåste tillfälligt av jakten vid 00.30 under natten mot tisdagen.
Efter ett möte i går morse beslutade polisen om att på nytt flyga över området. Polisen uppger på Facebook att det var en säkerhetsåtgärd att på nytt söka med helikopter. Inte heller då syntes någon isbjörn till. Polisen fick också hjälp av jägare som tog sig till den sjö där isbjörnen ska ha hållit till. De kunde inte hitta några spår efter någon björn.
Efter ett möte i går morse beslutade polisen om att på nytt flyga över området. Polisen uppger på Facebook att det var en säkerhetsåtgärd att på nytt söka med helikopter. Inte heller då syntes någon isbjörn till. Polisen fick också hjälp av jägare som tog sig till den sjö där isbjörnen ska ha hållit till. De kunde inte hitta några spår efter någon björn.
Polisen meddelade i går eftermiddag på Facebook att sökandet avslutats. Hela området - såväl längs stränderna som inåt landet - har genomsökts med helikopter.
Det går dock inte att helt och hållet utesluta att det faktiskt skulle kunna finnas en isbjörn på Melrakkaslétta. Det uppger polisen i Morgunblaðið. Området är vidsträckt och terrängen är svårtillgänglig även om sikten i regel är god eftersom det inte finns några träd.
David Zehla guidade två franska turister under en fisketur till Hraunhafnarvatn. Han skriver på Facebook att det var en av landsmännen som plötsligt trodde sig ha en isbjörn inom synhåll:
"When we go fishing in Melrakkaslétta, south of Hraunhafnará, and one of us shouts there is a polar bear, 60 - 70 meters from us, no time to double check if it was a sheep or a bear but I saw something pretty big and unusually white...my fishing budy was 100 % sure it was a bear. Panic, we ran for our lives. 4 km from the jeep, in a ruff terrain, moors, high grass, streams. We dropped the trouts we fished on the way . Luckily the wind was coming from the south and we were heading north so no smell of our fear for the bear. We are still not sure if there is a bear or not in the area. If not, we might have encountered the scariest sheep ever and all the fishermen will make fun of us. We'll see."
Djuret ska ha befunnit sig vid sjöstranden och druckit vatten när en av fisketuristerna fick syn på det. David Zehla berättar i Morgunblaðið att de var så uppjagade att de inte vågade vända sig om för att se om de verkligen var förföljda av en isbjörn:
"Vi fortsatte att försöka titta bakåt men då min vän var så övertygad om att det var en isbjörn kom vi inte på tanken att gå tillbaka för att undersöka det ytterligare eller att ta bilder. Detta var bara en kapplöpning till bilen."
David Zehla säger själv till RÚV att han var osäker på vad han såg. Det var något stort och vitt - men han såg inte hela djuret eftersom det delvis var skymt.
Om det faktiskt skulle ha rört sig om en isbjörn hade den med all sannolikhet skjutits. Det säger Halla Bergþóra Björnsdóttir, polischef i Norðurland eystra, till RÚV:
"Det här här naturligtvis ett farligt djur så du tänker främst på människors säkerhet. Det är nummer ett, två och tre. I praktiken finns inte mycket annat att göra än att skjuta ett sådant djur."
Den tätort som ligger närmast Hraunhafnarvatn är Raufarhöfn. Angela Agnarsdóttir, som driver campingplatsen i Raufarhöfn, säger till RÚV att de tre fransmännen var mycket skärrade när de återvände från fisketuren. Gästerna på campingplatsen ska dock ha blivit nyfikna snarare än rädda. Inte minst väckte kustbevakningens helikopter stort intresse:
"Detta var en stor upplevelse för folk."
Den här gången ser det alltså ut att ha varit falskt alarm. Sedan 2008 har fem isbjörnar tagit sig från Grönland till Island. Ingibjörg Jónsdóttir, docent i geografi vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att det verkar som att den senaste tidens isbjörnsbesök följer ett nytt mönster. Längre tillbaka kom isbjörnar till Island när drivisen från Grönland kom mycket nära stränderna. Nu tycks det som att de hamnat bland drivis som snabbt brutits upp. Det har då varit för långt för dem att återvända och de har i stället sannolikt simmat långt i motsatt riktning och fått syn på Island.
Här kan du läsa mer om sökandet efter en isbjörn på Melrakkaslétta.