måndag 23 juli 2018

Skandalhotellet Hótel Adam i Reykjavík tvingas stänga i dag

I dag tvingas Hótel Adam i Reykjavík att stänga. Polis kom till skandalhotellet på Skólavörðustígur i fredags och gav ägaren Ragnar Guðmundsson två dygn att utrymma alla rum. Hotellet har den senaste tiden drivits utan tillstånd. De senaste åren har Hótel Adam varit föremål för en rad olika skandaler där regler brutits och gäster vilseletts.

I fredags anlände polis till Hótel Adam på Skólavörðustígur. Ägaren Ragnar Guðmundsson fick då enligt Vísir beskedet att hotellet måste utrymmas inom 48 timmar. Att utrymningen inte behövde genomföras genast var ett sätt att ta hänsyn till hotellets gäster. Beslutet om utrymningen togs av distriktspolismästaren i Reykjavík.

Hótel Adam har den senaste tiden drivits utan tillstånd. Enligt Stundin gick tillståndet ut i november förra året. Ägaren Ragnar Guðmundsson ville inte svara på några frågor om verksamheten. Dessutom uppgav den som stod i receptionen att hotellet hyrde ut 25 rum - trots att tillståndet bara gällde 18 rum.

Ansökan om nytt tillstånd strandade på en rad brister. Hotellet har enligt Stundin fortfarande inte fått den utbyggnad som genomfördes 2014 godkänd. Så länge som de olika kommunala instanserna säger nej på grund av avgörande brister får verksamheten inte fortsätta.

Under besöket på Hótel Adam noterade Stundin en rad andra anmärkningsvärda saker. Hotellet erbjöd bussresor till flygplatsen i Keflavík för 4 990 isländska kronor - vilket är betydligt dyrare än hos samtliga större bussbolag. Där fanns också tjeckiskt öl av märket Zubr Gold, som inte har sålts av det isländska alkoholmonopolet ÁTVR sedan 2005.

Nyligen intervjuade Stundin också Kristýna Králová som jobbat på hotellet. Hon fick i höstas rätt mot Ragnar Guðmundsson i en lönetvist. Domen från Héraðsdómur Reykjavíkur gav henne 2,3 miljoner isländska kronor som hon hade tjänat ihop men inte fått ut. Hótel Adam hade då dragit av skatten från hennes lön - men aldrig betalat in den till staten.

Hótel Adam har länge varit på väg att gå omkull. I maj i år krävde Íslandsbanki att fastigheterna skulle säljas på exekutiv auktion. Banken hade då enligt Lögbirtingablað krav på totalt 150 miljoner isländska kronor.

Dagens stängning av Hótel Adam kan innebära slutet för det kanske mest skandalomsusade hotellet i Islands historia. De senaste åren har det uppdagats en rad oegentligheter där regler brutits och gäster vilseletts.

Skandalerna började rullas upp när ett isländskt par bosatt på landsbygden övernattade på Hótel Adam under ett besök i huvudstaden. De reagerade på att gästerna uppmanades att inte dricka kranvattnet. I stället rekommenderade hotellet att de köpte Hótel Adams eget flaskvatten. Priset var 400 isländska kronor för två liter.

Kranvattnet var - precis som i övriga Reykjavík - helt ofarligt att dricka. Och det vatten som turisterna uppmanades att köpa var just kranvatten från hotellet. Hotellet saknade dock tillstånd för att buteljera vatten på flaskor. Tomma flaskor förvarades i en öppen påse i köket. Kapsyler förvarades inne på personalens toalett.

Vid inspektioner av Hótel Adam upptäcktes en rad brister. Hotellet hyrde ut betydligt fler rum än vad det fanns tillstånd för. Därför förseglades elva rum. Det gjordes också anmärkningar när det gällde städning, egenkontroll och brandsäkerhet.

Att få turister att betala för kranvatten var inte det enda märkliga när det gällde de drycker som fanns på Hótel Adam. I Coffee 4 You, hotellets kafé, såldes tjeckisk öl som ägaren importerat utan tillstånd.

Här kan du läsa mer om Hótel Adam.