torsdag 12 juli 2018

Slutbadat i Grjótagjá vid Mývatn - ägare stänger ingång

Turister som tvättar skitiga skor, borstar tänderna, lagar mat, diskar, bajsar, skräpar ned och dricker sprit. Det är skälet till att markägarna stänger Kvennagjá, den populära badgrottan i Grjótagjá vid Mývatn. Ingången spärras nu av en låst grind. Stängningen är tänkt att vara tillfällig. Markägarnas förhoppning är att snart få klartecken för toaletter vid Grjótagjá.

Grjótagjá är en av de populäraste turistattraktionerna i Mývatnområdet. Där finns flera olika grottor fyllda med varmt vatten. De senaste åren har besökarna flockats vid Kvennagjá för att bada. Där har temperaturen varit runt 40 grader. Tidigare badade många också i Karlagjá, men i den grottan är vattnet för varmt sedan de senaste vulkanutbrotten i Krafla.

Men nu har alltså markägarna stängt Kvennagjá. Besökare möts sedan några dagar tillbaka av en låst grind.

Markägarna har fått nog av hur vissa besökare beter sig vid Grjótagjá. Ólöf Hallgrímsdóttir, en av ägarna, säger i Morgunblaðið att det råder en total avsaknad av respekt hos somliga turister. Vissa struntar i anvisningarna på de skyltar som finns i området:
"Det är människor som bajsar, tvättar sina skor, diskar husgeråd, borstar tänderna och vissa har sovit där i grottan. ... Vi är inte redo för detta ökade antal besökare i området. Det är underbart att bada där, men vi vill inte att platsen ska förstöras."
Ólöf Hallgrímsdóttir uppger att det rör sig om en tillfällig nödlösning. Markägarna vill få klartecken från myndigheterna för att sätta upp toaletter vid Grjótagjá. Den förfrågan som skickades in i april är ännu inte besvarad. Just nu ligger frågan hos miljödepartementet.

För att toaletterna ska kunna komma på plats krävs en ändring av detaljplanen för området. Den är enligt Ólöf Hallgrímsdóttir nödvändig för att det ska vara möjligt att på nytt öppna Kvennagjá. Hon säger i RÚV att det är tråkigt att de besökare som missköter sig ska förstöra för de besökare som sköter sig:
"Det [toaletter] är en förutsättning för att vi ska kunna bygga upp en infrastruktur i området och ta emot gäster för sannerligen vill vi att området ska vara vackert och eftertraktansvärt att besöka det, men till detta behövs något slags infrastruktur och personal som tar hand om området och det är oss markägares dröm i framtiden att detta på nytt blir ett badställe."
Ólöf Hallgrímsdóttir nämner i Vísir fler saker som upprör markägarna. Det gäller bland annat besökare som tar med sig glasflaskor ned i Kvennagjá, dricker alkohol, tvättar kläder, grillar och lagar mat.

Þor­steinn Gunn­ars­son, kommunchef i Skútustaðahreppur, säger i Morgunblaðið att det är beklagligt att departementet ännu inte behandlat frågan. Han uppger att han inte hört något om att markägarna skulle ha planer på att börja ta betalt av besökare.