tisdag 17 juli 2018

Souvenirbutik i konkurs med över 200 miljoner i skulder

Först bommades butikerna igen efter obetalda skatter. Snart öppnade de på nytt men med ett annat organisationsnummer. Därefter såldes alla butiker till Penninn. Nu står det klart att souvenirbutikskedjan The Viking går i konkurs med obetalda fordringar på över 200 miljoner isländska kronor.

The Viking har sedan starten 1999 varit en av de souvenirbutiker som kämpat om turisternas shoppingbudget. Som mest hade kedjan sju butiker i landet. Vid årsskiftet hade antalet bantats till tre, varav två i Reykjavík på Hafnarstræti och Skólavörðustígur och en i Akureyri på Hafnarstræti.

Nu står det klart att bolaget Hóras - som länge stod bakom The Viking - går i konkurs. I konkursboet fanns inga tillgångar. Fordringarna uppgick till 204 miljoner isländska kronor.

Att allt inte stod rätt till visade sig klockan 16.34 den 17 januari i år. Då anlände polis till The Vikings lokaler i Akureyri. På uppmaning från Tollstjóri - den isländska myndighet som ser till så att vissa skatter som exempelvis moms betalas - förseglades butiken.

Samma dag stängdes också de två butikerna i Reykjavík. De förseglades dock inte. När RÚV frågade en anställd om varför det var stängt var svaret att det pågick en inventering - något som inte var sant.

Under en längre tid hade The Viking inte betalat skatter. Under 2017 gjorde distriktspolismästaren i Reykjavík tre försök till utmätningar. Sista gången var i september då skatteskulderna uppgick till 1,3 miljoner isländska kronor. Även 2011, 2013 och 2016 gjordes försök till utmätningar som inte var framgångsrika.

Butikerna var stängda i två veckor. Under denna tid klagade Sigurður Guðmundsson, ägare av Hóras och grundare av The Viking, i DV på myndigheternas agerande. Han hävdade att åtgärderna var för drastiska och allt skulle ordna upp sig. Sigurður Guðmundsson ansåg att polisen kommit in i butikerna som om det skulle ha funnits blod på golvet och ett allvarligt brott hade begåtts.

Därefter öppnade butikerna på nytt. Då var det bolaget H-fasteignir som var det momsregistrerade bolag som stod på kvittona. Även detta var ett bolag som kontrollerades av Sigurður Guðmundsson.

Nästa nyhet om The Viking kom den 12 april. Då meddelades att Penninn - som är en jätte på den isländska souvenir- och bokmarknaden - köpte de tre butikerna. De drivs nu vidare under namnet The Viking. I köpet ingick såväl driften som varulagret.

Sigurður Guðmundsson skrev i ett inlägg på Facebook att han i samband med försäljningen påbörjade ett nytt kapitel i sitt liv. Hur mycket Penninn betalade för butikerna är inte känt.

Men klart är alltså att han lämnar det gamla ägarbolaget Horás bakom sig. Eftersom bolaget i samband med ägarskiftet tömdes på tillgångar får fordringsägarna ingenting av kraven på 204 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa mer om The Viking.