torsdag 12 juli 2018

Svagaste stödet för Gröna vänstern på drygt två år

Stödet för Gröna vänstern är nu det lägsta på över två år. Partiet får bara 11,5 procent i den senaste opinionsmätningen från Gallup. Samtidigt ökar stödet för Renässans till 10,4 procent - vilket är den högsta nivån sedan valet 2016. Även Folkets parti ökar och tar sig åter över femprocentsspärren till alltinget.

Gröna vänstern fortsätter att sjunka i opinionen. Partiet är nu bara fjärde störst på Island med 11,5 procent av väljarstödet. Det är en minskning med 1,8 procentenheter jämfört med förra månadens mätning.

Självständighetspartiet har en ohotad position som störst i landet. Partiet ökar med 0,7 procentenheter till 24,5 procent.

För fjärde månaden i följd är Socialdemokraterna näst största parti. Dessutom har Socialdemokraterna varit största oppositionsparti ända sedan strax före nyvalet till alltinget i oktober 2017. Stödet minskar nu till 15,2 procent, en nedgång med 2,7 procentenheter.

Tredje störst är Piratpartiet med 13,1 procent. Stödet för partiet backar med 0,2 procentenheter.

Mätningens stora vinnare är Renässans som nu ökar till 10,4 procent, partiets högsta siffra sedan valet 2016. Det är nu 10,4 procent av islänningarna som sympatiserar med Renässans, en uppgång med 2 procentenheter.

Framstegspartiet backar däremot till den lägsta nivån sedan nyvalet i höstas. Partiet får nu 8,5 procent, en tillbakagång med 0,4 procentenheter.

Även Centerpartiet förlorar väljarstöd. Partiet har nu 8 procent av väljarna bakom sig, en minskning med 0,5 procentenheter.

För första gången på fyra månader klättrar Folkets parti över femprocentsspärren till alltinget. Partiet ökar med 1 procentenhet och har nu 5,1 procent.

Övriga partier får 2,6 procent. Där ingår Ljus framtid med 0,7 procent, en ökning med 0,1 procentenhet.

Raset för regeringens popularitet har hejdats. Nu är det 53,8 procent som uppger att de stödjer koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. Det är en uppgång med 0,1 procentenhet.

Stödet för koalitionen fortsätter att vara större än stödet för de tre regeringspartierna tillsammans. Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet har i dagsläget 44,5 procent av väljarsympatierna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.