måndag 27 augusti 2018

100 lamm på väg till slakt på färjan från Grímsey

Under somrarna kan färjan Sæfari till Grímsey vara så full att biljetterna till och med är slutsålda eftersom så många turister vill besöka ön. Nu när sommaren går mot sitt slut brukar det vara lite glesare ombord. Nyligen var det ovanligt fullt på bildäcket. Men inte med bilar - utan med 100 lamm på väg till slakt.

Grímsey är en av Islands fem bebodda öar utöver själva fastlandet. På 5,3 kvadratkilometer finns ett sjuttiotal invånare. Att ön är en så populär turistattraktion beror till stor del på det geografiska läget. Grímsey korsas nämligen av polcirkeln.

På Grímsey finns två fårgårdar med ett hundratal vuxna djur. Det betyder att antalet växer till omkring 300 djur på somrarna. När sommaren går mot sitt slut skickas lammen till slakt i Hvammstangi.

Nyligen var det dags för ett hundratal lamm att lämna Grímsey för den sista färden till Hvammstangi via hamnen i Dalvík. Lammen drivs upp på färjan Sæfaris bildäck. Där tillbringar de den tre timmar långa seglingen söderut innan de därefter transporteras med lastbil till slakteriet.