torsdag 30 augusti 2018

Dokumentär om Ok - isländska glaciären som försvannFör fyra år sedan besteg glaciologen Oddur Sigurðsson Okjökull på västra Island. Glaciären hade då krympt avsevärt de senaste åren. Istäcket var då mindre än en kvadratkilometer och omkring 15 meter tjockt. Och det rörde sig inte längre på grund av sin egen tyngd. Slutsatsen var att Okjökull inte längre var en glaciär. Därför var det lämpligast att i stället tala om fjället Ok.

Okjökull var en av Islands omkring 400 glaciärer. Om klimatförändringarna fortsätter i samma takt som i dag kan den sista glaciären - som blir Vatnajökull - vara försvunnen år 2170.

Cymene Howe och Dominic Boyer, som båda är antropologer vid amerikanska Rice University, har gjort en dokumentär om Okjökulls väg till att bara bli Ok. I framtiden kan liknande händelser - att isländska jöklar förlorar sin status som glaciärer - bli allt vanligare. Ok, som så sent som i 1900-talets början var 15 kvadratkilometer stor och 50 meter tjock, kan bli den första i en lång rad av större glaciärer som försvinner.

Filmen heter Not Ok. Fjällets röst i dokumentären görs av Jón Gnarr. Du kan se en trailer för filmen ovan.

Här kan du läsa mer om Okjökull.