tisdag 28 augusti 2018

Domstol fortsätter frysa Sigur Rós tillgångar

Foto: Pressbild
Tillgångar värda 490 miljoner isländska kronor fortsätter att vara frysta. Det beslutar Landsréttur som därmed avfärdar Sigur Rós överklagande av motsvarande beslut i Héraðsdómur Reykjavíkur. Gruppens tre medlemmar utreds för skattebrott. De misstänks för att mellan 2010 och 2014 inte ha redovisat eller skattat för inkomster.

Tollstjóri utreder sedan i januari 2016 de tre medlemmarna i Sigur Rós - Jón Þór Birgisson, Georg Hólm och Orri Páll Dýrason - för grovt skattebrott. Enligt myndigheten är de skyldiga omkring 800 miljoner isländska kronor i skatt. Om de skulle dömas riskerar de upp till sex års fängelse.

I december förra året frystes tillgångar till ett värde av 490 miljoner isländska kronor. Sigur Rós har motsatt sig beslutet. De överklagade Héraðsdómur Reykjavíkurs beslut till Landsréttur. Även där förlorar trion. Domstolen anser att tillgångarna ska fortsätta vara frysta.

Landsréttur ansåg att det fanns starka misstankar om grovt skattebrott. Mellan 2010 och 2014 avstod medlemmarna från att deklarera och skatta för avsevärda löne- och kapitalintäkter. De har bland annat inte redovisat tillgångar i utlandet.

Vidare höll Landsréttur med Tollstjóri om att det fanns en risk för att tillgångarna - som består av fastigheter, fordon och aktier - på något sätt skulle försvinna om frysningen hävdes. Värdet på de tillgångar som frysts var inte heller för stort i förhållande till kraven på 800 miljoner.

Här kan du läsa mer om misstankarna mot Sigur Rós samt här, här och här kan du läsa domarna i sin helhet.