tisdag 21 augusti 2018

Ex-politiker åtalas för penningtvätt efter Panamaläcka

Júlíus Vífill Ingvarsson åtalas för penningtvätt efter att ha haft dolda tillgångar i ett skatteparadisbolag. Han riskerar nu sex års fängelse. Åtalet är det första på Island efter Panamaläckan. När det blev känt att han hade ett bolag på Brittiska Jungfruöarna lämnade Júlíus Vífill Ingvarsson sitt uppdrag som kommunpolitiker för Självständighetspartiet i Reykjavík.

Våren 2016 skapade dokument som läckts från den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca enorm politisk turbulens på Island. Dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgick sedan det visat sig att han var delägare i ett skatteparadisbolag. Det visade sig senare att han inte redovisat tillgångarna på korrekt sätt.

Ytterligare två ministrar, Bjarni Benediktsson och Ólöf Nordal, hade även de kopplingar till bolag i skatteparadis som bildats av Mossack Fonseca. Även kommunpolitiker och andra personer med politiska uppdrag på hög nivå avslöjades också som bolagsägare i skatteparadis.

En annan politiker som avgick var Júlíus Vífill Ingvarsson, ledamot i kommunfullmäktige i Reykjavík för Självständighetspartiet. Han blir nu den förste islänningen som åtalas på grund av uppgifter som avslöjades i Panamadokumenten.

Júlíus Vífill Ingvarsson åtalas för penningtvätt. Åtalet har ännu inte offentliggjorts, men enligt Kjarninn rör det tillgångar i skatteparadisbolag som han inte redovisat. Júlíus Vífill Ingvarsson har åtminstone sedan 2005 haft pengar på konton i utlandet.

När uppgifterna om Júlíus Vífill Ingvarsson avslöjades hade han bara ägt bolaget Silwood Foundation i drygt två år. I samband med att det bildades var han mycket noga med att det inte skulle gå att spåra till honom. Alla papper undertecknades i stället av bulvaner.

Själv hävdade han att det enda syftet med bolaget var att förvalta en pensionsfond i Schweiz. Det finns dock inspelningar där hans jurist uppger att det är ett sätt att slippa skatta för pengarna.

Men snart rullades en annan historia upp. Flera syskon och arvingar till hans föräldrar anklagade Júlíus Vífill Ingvarsson för att tillsammans med en av bröderna ha gömt undan ett släktarv värt flera hundra miljoner isländska kronor.

Den långvariga dispyten mellan syskonen och andra arvingar gäller arvet från fadern Ingvar Helgason. Han var en mycket framgångsrik bilhandlare. När han fick provision från utlandet för försäljning på Island satte han in dem på konton i utlandet. På så sätt kunde han undvika att skatta för intäkterna.

Efter pappans bortgång började bolaget dra på sig skulder. Därefter såldes det till ett bolag på Brittiska Jungfruöarna med okända ägare. Flera av syskonen tror att Júlíus Vífill Ingvarsson och en av bröderna i praktiken tömde pappans bolag genom att betala ut höga arvoden till sig själva. Därefter påstås de ha gömt pengarna i skatteparadisbolag.

Att det skulle ha gått till på det sättet har förnekats av Júlíus Vífill Ingvarsson. Han ska dock efter avslöjandet våren 2006 ha berättat för sina syskon att arvet fanns i Silwood Foundation. Han ska då ha förklarat sitt agerande med att han ville skydda tillgångarna.

Åtalet mot Júlíus Vífill Ingvarsson gäller inte själva hanteringen av några tillgångar från faderns bolag. Det rör enbart hur han haft oredovisade och oskattade tillgångar i utlandet. Maxstraffet för penningtvätt är sex års fängelse.

Júlíus Vífill Ingvarsson skriver på Facebook att alla uppgifter om att han skulle ha gömt undan några tillgångar som inte var hans egna nu enligt åklagarens utredning har visat sig vara osanna. Han hävdar också att han är oskyldig till misstankarna om penningtvätt.

Här kan du läsa mer om Júlíus Vífill Ingvarssons affärer.