lördag 11 augusti 2018

Första isländska ostronen på väg ut på marknaden

Isländska ostron dyker inom kort upp på menyn på en restaurang i Reykjavík. Det är första gången som ostron odlas på Island. Det kalla vattnet i Skjálfandi utanför Húsavík gör att de kan ätas direkt ur havet utan någon behandling. Att Nordatlanten är så kall gör att odlingen tar längre tid än på sydliga breddgrader. Det rapporterar RÚV.

För fem år sedan började Víkurskel undersöka möjligheterna att odla ostron i Skjálfandi utanför Húsavík på norra Island. Nu är de första ostronen på väg ut på marknaden. De kommer att serveras på en av stjärnkocken Hrefna Rósa Sætrans restauranger i Reykjavík. Hon är också delägare i företaget.

Att odla ostron tar fyra år i Skjálfandi. De växer betydligt långsammare i Nordatlanten än i Sydeuropa. Kristján Phillips, vd för Víkurskel, säger till RÚV att det ger bättre ostron. Dessutom är vattnet så rent att de kan ätas direkt utan att tvättas:
"Du får en bättre produkt genom att låta dem växa långsamt. ... Det går att äta dessa skaldjur direkt ur havet. På de flesta andra ställen behöver de skickas till en tvättstation och vara där i tre dagar i klorerat vatten så att de är tjänliga som människoföda. Men det behövs inte här vid den isländska kusten."
Målet är att producera mellan 300 000 och 500 000 ostron om året.