lördag 18 augusti 2018

Gästblogg: Island dag 2 - ölspa och övernattning i Dalvík

Torsdag 16/8-2018

Vi vaknar vid 06:45 till det hurtiga ljudet av larmsignalen jag satt på min telefon just för ändamålet. Vi kommer båda överens om att vi sovit riktigt gott under natten, jag måste dock tillstå att jag varit uppe och druckit ett glas med vatten.

När vi morgnat oss en stund och kollat vädret i världen utanför de fördragna mörkläggningsgardinerna kan vi bara konstatera att Sommaren och det bra vädret äntligen kommit till Island. Visst det är lite molnigt men SOLEN tittar fram och framför allt det är vindstilla ute. Vi ordar lite om vi ska bada först i hotellets pottor utanför vårt rum eller om vi ska äta frukost förs, det blir det sistnämnda.

Väl inne i frukostmatsalen som är välbesökt även om klockan bara är strax före åtta på morgonen och densamma öppnade för knappt en timma sedan.

När jag gjort en första bedömning av läget förstår jag varför: vid två av borden sitter c:a åtta Golfgubbar eller är i alla fall på väg att sätta sig efter att ha hämtat något att äta. (Det är ju ett Golfhotell trots allt.)

Den andra gruppen som sticker ut är de något grånande (hårfärgen) människorna med nyckelband om halsen och en liten käckt inplastad bricka hängandes i detta fram på bröstet.

Det är en så kallad “Grålleklubb” och då pratar jag inte om traktorn Grålle utan om en seniorresa med buss och guide, inte undra på att frukostmatsalen är full av folk så tidigt.

Vi inmundigar det vi gillar. Jag tar det varma någon form av omelett små korvar och bacon. Ulrika som är lite mer åt det nyttigare hållet kör på frukt flingor med mjölk och diverse frö och kärnor, vi drack dock båda kaffe och apelsinjuice. Ja ska sanningen fram åt jag också lite frukt melon och apelsin och faktiskt lite grönt också i form av gurka och tomat, hmm jag kanske inte är så onyttig trotts allt.


När frukosten var avklarad gick vi till vårt rum gjorde morgonhygien, bytte om och ut till poolen som enligt skylt höll +39˚C. (Det stämde nog bra, för varmt var det.) Vi badade och förundrades över hur stilla det var i luften, för er som varit på Island vet ni att dagar som är vindstilla är svåra att uppbringa, men detta var en sådan. 


Solen kanske inte stekte men jag beslutade mig för att pröva lyckan och lägga mig på trädäcket i solen en stund det var över förväntan riktigt skönt faktiskt. 


Vi badade ca 1,5 timmar innan det var dags för utcheckning strax före tolv då vi lämnar Hotell Hamar och Borgarnes bakom oss och fortsätter norr ut.

Vi hinner inte långt innan de första regndropparna når vindrutan på bilen temperaturen faller ner till ensiffrigt men allt som vi passerar är så vackert att regnet och kylan inte spelar någon roll i sammanhanget.

Vi stannar och fikar på N1 i Staðarskáli lite kaffe och morotskaka medan regnet strilar från en Islandsgrå himmel utanför. Vi lider inte utan vi njuter -detta är som en förlösning efter den bästa och troligen längsta sommar vi haft hemma i Sverige på årtionden.

Vi stannar ännu en gång då i Varmalið för ett snabbt toabesök och lite inhandling av diverse matvaror på vår färd mot slutmålet Dalvik eller nja vi ska ju göra ett stopp till på vägen innan Dalvik….. 

Detta ställe, som visserligen är åt fanders för dyrt, är nog ändå ett av de trevligaste ställen jag badat på här i Landet Island. Badet har en begränsning på 7 badkar alltså kan max. 14 personer bada samtidigt. (Måste bokas innan, ej drop in.)

Under det 25 minuter långa badet har vi fri tillgång till öltappen. Dettaa är en trevlig detalj dock ej helt genomtänkt då övernattning i den lilla byn är nästintill omöjligt med tanke på att det endast finns en stuga för uthyrning, så Ulrika som är chaufför på denna resa får nöja sig med att göra ett minimalt provsmak av denna produkt.

Efter badet är det 25 minuters relax en våning upp. Vi blir nedbäddade på solsängar med lakan och filtar och det strömmar avslappnande musik ut ur högtalarna. Det är relax ända tills det Italienska grabbgänget på 6 testosteronfyllda ynglingar kommer upp på loftet.

Ordet relax kanske inte finns på Italienska eller så har bara dessa ynglingar ej hört talas om dets betydelse av lugn och stillsamhet. De resterande c:a 15 minuterna blir allt annat än rofyllda då de pladdrar och skrattar oavbrutet med varandra tills de får en tillsägelse. Det dröjer dock inte länge förrän de är tillbaka i sina livliga diskusioner, dock i lågmäld ton.

Efter relaxen finns möjlighet till bad i tunna och bastu utanför. Vi struntar i det och går in på resturangen och spisar kvällsmat. Jag går lös på revben med strips och Ulrika väljer Fish and chips jag fortsätter på den inslagna vägen med en Kaldi (samma öl som i badet) Ulrika får nöja sig med Isvatten.

Efter maten fortsätter vi resan till Dalvik för övernattning på Hotel Dalvik (f.d. Fosshotel) här har vi bott tidigare. Huset påminner om en gammal skola men jag vet inte säkert om det är en nedlagd skola som nu fått bli hotell.

Nu är det god natt för idag

Best Regards

Mikael Karlsson Hreifur

Ulrika Hreifur


Island dag 1