onsdag 22 augusti 2018

Gästblogg: Island dag 6 - från skog i öster till lagun i söder

Måndag 20/8-2018

Så blev det måndagsmorgon igen. En ny vecka och därmed starten på vår andra semestervecka av totalt fyra veckor. Nu ska vi dock inte grubbla mer över hur Semestern springer i väg.

Vi vaknar utvilade och till strålande sol idag på Hotel Hallormstaður mitt ute i skogen känns det som.


En panoramabild från vårt hotellrum med underbar utsikt över nejden.


Panoramabild över frukostmatsalen dock bara över den del där man äter (Ulrika i förgrunden)

Idag blir det ca 20 mil att tillbringa i bilen, men vårt mål efter att ha checkat in på Fosshotel Vatnajökúll är en visit vid Jökulsarlón. vi hoppas bara att det fina vädret är med oss, sydkusten är lite mer nyckfull tyvärr.


En bild på Islands största skog som vi formligen bott granne med i natt är ju på sin plats i detta annars skoglösa land. 


Vi åkte vägen över Öxi som byggdes av Hjálmar Guðmundsson. Vet ej om ni sett filmen om honom och hans livsverk Väg 939 över Öxi. Han byggde en väg som ingen trodde var möjlig att bygga, och han använde sin bandtraktor och dynamit. Filmen är en dokumentär som sändes på SVT för ett tiotal år sedan. Efter det har jag ej lyckats hitta filmen igen.

Vädret var bra större delen av vår resa idag dock körde vi in i ett bälte med dimma under några mil, men som man säger dimman lättar så småningom och tänk det gjorde den. Vi åkte även genom tunneln Almannaskarðsgöng som mäter hela 1300 meter innan vi på riktigt kände att vi kom ner på sydsidan.

Vi passerade avfarten till byn Höfn utan vidare åtgärd (det blir så naturligt eftersom att man ej kan åka igenom den åt det håll vi ska) eftersom vi var lite för tidiga för incheckning på Hotel Vatnajökull körde vi sonika förbi det.

Vårt mål nu var Jökulsarlón c:a 6 mil efter vi passerat hotell Vatnajökull.


Solen är verkligen på vår sida denna resa och konstigt nog blåser det väldigt lite också.

Nu när vi är här för minst tredje kanske fjärde gången tar vi som vi gjort alla utom en gång ( p.g.a. dåligt väder) amfibiebåtarna ut i lagunen bland de mäktiga isberergen. Denna gång kostar biljetten hisnande 5700 Isk/person och restiden är nerkortad från c:a 1 timma till mellan 30 till 40 minuter (vår tur blev det förstnämnda tyvärr).

En fin tur är det dock som jag anseer att var människa med självaktning och som besöker sydsidan bör göra. Idag var det dessutom riktigt många sälar som simmade och lekte runt i Lagunen.

Efter vår vistelse i Jökulsarlón styrde vi åter kosan mot vårt hotell.

Vi har bott här två gånger förut, men hotellet har byggts ut och blivit minst tre gånger större än det var när vi var här senast.

Vi saknar dock det lite mer familjära och nära vi kände sist vi bodde här.

Det märks att vi turismen blivit mer industri för Islänningarna nu mera än det var när vi började åka på semester hit. Dock kan tilläggas att vi känner att de har mer aktning för oss då vi berättar att det är vår 19:de resa hit, de flesta har ju bara som mål att de ska kunna visa att de varit här.

Vi åt en god middag vi tog båda Lamm vilket var utsökt skulle gärna ha bifogat bild men uppkopplingen (Wifi) här är det enda som inte förändrats den är lika dålig nu som den var då.

Till efterrätt åt jag Crème Brûlée med Isländsk lav som var kanderad ihop med Brûléen och vaniljglass

Ulrika åt Björkmousse med kråkbär och någon form av maräng med backtimjan.

Helt klart nya smakupplevelser, dock mycket angenäma sådana.

Nu är det natti natti för oss då vi har en tidig morgon i morgon och en körning på c:a 5 timmar till vår sista dag här på Island som vi ska spendera i Reykjavik och bo och sova på Hotel Baron.

Så nu signar vi ut

Min fru och jag

Vänligen U och M

Island dag 5
Island dag 4