lördag 25 augusti 2018

Gästblogg: Island dag 8 - tidig väckning och hemresa

Onsdag 22/8-2018

Tidigt upp Kl 03:30 denna onsdag, blev i alla fall några timmars sömn även om det kändes som jag precis satt alarmtid på mobilen när jag stängde av det samma.

Skönt att vi packat det vi kunde i resväskorna redan kvällen innan, nu var det bara småsaker som necessären och mobilladdare som behövde packas.

Vi tog oss fram via en vindlande korridor.


Fram till hissen ned till receptionen för utcheckning och en lättare frukost med kaffe macka ägg och några klyftor apelsin.


Vädret var något kyligt men klart och fint, tur var väl det för vi hade packat ner våra jackor i resväskorna för att frigöra plats i handbagaget.

Vi åker ut längs Reykjaviks ganska för tillfället tomma gator men trafikljusen är trots detta ej på vår sida utan slår om till rött lagom när vi närmar oss så ett stopp blir ett måste.

Detta händer vid nästan samtliga korsningar vi är själva att passera. När vi kommit någon halv annan mil ansluter fler bilar med destination Keflavik Leifur Eriksson Airport. Många av dessa bilar verkar ha väldigt bråttom då varken hastighets begränsning eller trafikregler verkar gälla när man ska med flyget.

Väl några mil utanför Reykjavik kommer vi in i ett kraftigt regnväder var på vi tittar på varandra och förbannar att vi var så dumma och packade ner jackorna. Det är nämligen inte alls med 100% säkerhet att hyrbilsfirman har shuttlebussen i drift denna tidiga timma (har hänt förr att vi fått gått från bilinlämningen till terminalen).

Lyckligtvis slutar regnet lika tvärt som det börjat efter några kilometer.

Vi befarar alltid det värsta när vi kommer för att återlämna hyrbilen, men denna gången flyter allt på nästan allt för bra för att vara sant, vi tar shuttlebussen till terminalen.

På terminalen är det alltid någon form av kaos med många morgontrötta och vilsna människor som alla bara har ett gemensamt mål……. Att få borda flygplanet och komma hem.

Vi går till datorn för att skriva ut boardingpass och etiketter till väskorna detta flyter på väldigt bra denna gången, brukar alltid vara nått problem med att få ut etiketterna till väskorna.

HAGAR 


Hagar verkar vara lösningen på Keflavik Leifur Eriksson Airport alla problem då man både i nödvändigt läge och i onödan har dessa uppbyggda vid alla förväntade kösystem som kan uppstå.

Detta är dock inte alltid i mitt tycke det bästa alternativet särskilt inte vid bagagedrop då folk gått fram och åter så många gånger så de inte vet vart de är när de väl kommit fram till slutet av kön och kassörskan ropar NEXT PLEASE så ingen reagerar utan står där som ett tomt skal av sig själv och tittar ut i luften utan att förstå innebörden av vad som just utropats.

Islänningarna har dock tänkt även på detta då man ställt en inte allt för vänlig dam vid köns ända som ska lotsa dessa vilsna själar mot rätt kassa för att lämna sitt bagage

Nåja det är väll ingen fröjd att lämna bagage på någon flygplats vilket har resulterat i som jag skrev i tidigare inlägg mer och större handbagage.

SECURITY CHECK

Min favorit på varje flygplats när människor blir lika förvånade varje gång att man ej får med föra vätska i större behållare än 100 milliliter och att dessa måste få plats i en 1-liters zip-påse.

De som drev igenom denna löjeväckande lag hoppas jag har kameror på varje flygplats i hela världen för att se dessa arma människor i sin iver att konsumera vätskan de ej får medföra in i gaten.

Man pratar om överkonsumtion och matsvinn i media och i politiken men som alla vet är ju flygplatser undantagna allt som har med miljö och matsvinn att göra då alltid säkerheten går först.

Visst jag förstår rädslan för terrorattacker även jag har den men det jag inte förstår är hur en t.ex. Coca Cola 50 cl som är köpt utanför gaten och oöppnad är farligare än en som är köpt inne i Gaten. Den som vill begå terrorbrott borde teoretiskt sett kunna via sin terrorcell och lite planering kunna få in sin Coca Cola via det vanliga varuintaget och sedan rent teoretiskt gå och köpa den i butik i Gaten. Lite meckigare men helt genomförbart då alla människor går att köpas.

Jaja nog om detta och åter till vår Security check. Ny kö där vi får lägga vårt boardingpass med streckkod på en läsare för scanning så öppnas grindarna till en ny kö och även denna gång utan hagar, vi ska nu säga vår nationalitet till en man vid ett podium för att få passera.

Nu kommer åter systemet med hagar man motas fram och åter i tills man når änden som är något förskjuten mitten av Security checken där står ännu en kvinna som skall se till att allt flyter smidigt tyvärr har denna kvinna kommit i ett samtal med några kinesiska resenärer och därmed nästan helt glömt sitt uppdrag.

Men vi kommer förbi och vidare mot lådorna där man måste lägga alla lösa tillhörigheter, ta fram dator/surfplatta och lägga dessa i en egen låda och urtagna sina väskor/fodral, än så länge får man behålla byxorna på även om detta kan vara svårt då man är tvungen att ta av sig bältet (gäller att man har byxor som är tighta i midjan)

Nu genom larmbågen, vilket gick smidigt och så ta sina tillhörigheter i lådorna packa om och ta på sig persedlar man tagit av sig.

TAXFREE

Lite inköp i Taxfree är svårt att låta bli trots att allt långt ifrån är billigt men det är som om prismedvetenheten är helt som bortblåst när man väl är inne i en Taxfree butik för nu ska fynden göras.

Lite inhemsk sprit och öl senare sitter vi och väntar på att Boarding ska börja. 


BOARDING

Boarding är nåt som Mythbusters med Adam och Jamie testat olika varianter av. Tyvärr nyttjas sällan någon av dessa. I bästa fall kan personalen be folk som har platser mellan vissa nummer längst bak att borda först och sedan i fallande ordning framåt. Många gånger är det bara de som sitter i dyrare stolar som får gå på först. (Jag ser ingen fördel i att borda först då luften oftast är dålig på planen innan bordningen är klar).

Jaja över lag gick bordningen smidigt, ingen som vi direkt fick vänta på eller andra mankemang.


Planet vi åkte hem med vars namn får mig att tänka på att Ketil gjort ett toalettbesök, eller att Ketil ska betyda kreatur och Dyngja ska vara dess exkrementer = koskit. Nu som van Islandsresenär vet jag bättre och kan berätta att Ketilsdyngja är en vulkan i närheten av Mývatn som hade utbrott senast för 3800 år sedan. Dyngja betyder förresten kulle.

SAGA CLUB OCH SAGA POÄNG

Vi, jag och min fru, är med i nått som heter Saga Club där man samlar poäng för flygningar hotel och även på köp gjorda i flygplanen hos Icelandair. Poängen med detta är att man efter, för oss ouppnåeliga 40000 poäng blir Saga Guldmedlem, och därmed bli uppgraderad till bättre platser på planet, förtur vid bordning, Saga lounge på flygplatsen m.m.

Vi behöver åka ofta då var resa genererar c:a 1700 poäng. Jag sitter för närvarande på 18400 poäng var av 4500 försvinner vid årsskiftet om jag inte nyttjar dem innan.

Det som är aktuellt i vårt fall är att göra slut på de poäng som årligen förfaller genom köp av diverse tilltugg och varor på flygplanet under resan.

Denna gången har, jag säger har, (jag kommer till det senare) 4500 poäng som förfaller 31/12-2018.

Då Baletten med serveringsvagnen kommer beställer jag kaffe och isvatten vilket är gratis och så slår jag till på en macka och en Skyr vilka jag betalar med poäng, flygvärdinnan frågar om jag vill betala med poäng eller tjäna poäng och betala med pengar. Jag förtydligar att jag vill betala med points men hon behöver ändå mitt kreditkort (Jag tänker att hon kanske inte alltid ser poängen i realtid så detta är som en garant om inte tillräckliga poäng finnes på kontot).

Glad tar jag emot min macka och Skyr. Blir dock lite misstänksam när vår sätesgranne ej genomgår samma procedur vid betalning som vi gjort, men men hon är från det stora landet i Väster USA så man vet ju inte om det funkar annorlunda för folk utanför Europa.

ARLANDA SWEDEN

Avstigningen ur planet går trögt som vanligt då de som har mest handbagage ställer sig upp först för att plock med det och därmed spärrar hela gången för de stackare som har endast en väska och till det mycket bråttom till ett väntande flyg, men här gäller djungelns lag och alla tänker bara på sig själva och att just de ska komma av planet.

BAGAGEBANDET

De som nu innan hade så bråttom av planet ser nästan ut som om de ska brisera när inte deras incheckade väska kommer som nummer ett på bagagebandet, en del ser riktigt irriterade ut.

Det roligaste var en ung man som formligen bryter ihop då han missar sin väska och den åker in i hålet i väggen för ett andra varv på bandet. Jag undrar stilla i mitt sinne om han gör sig lustig eller om han är så jäkla dum att han verkligen tror att man bara har en chans på sig att ta sin väska, av hans skrik och gestikulerande att döma verkar det som att han tror att hans väska nu är på väg till destruktion eller liknande. Som om det skulle stå en krematorieugn på andra sidan väggen och bara vänta på att folk missar sina väskor för att snabbt sluka dem i lågorna.

Våra väskor kommer och jag chansar inte utan tar dem av bandet så fort de kommer inom räckhåll, vill ju inte att det ska hända något otäckt med dem 😁. Hur det går för killen vet jag ej då vi skyndar oss för att hinna med bussen till bilparkering Alfa.

Resan hemåt går bra med ett stopp i Västerås på Erikslund och mat på IKEA. 


Ja Ulrika ska in i en scrapbooking butik också i området runt Erikslund (den ligger mitt för Max restaurang för er som undrar).

Väl hemma önskas vi välkomna hem av våra Isländska grannar Magnús och Ibba som ropar detta på Isländska.

Vi pratar en stund med dem om vår resa för att sedan gå hem och packa upp.

När jag öppnar resväskan hittar jag omgående två flaskor med Pepsi, den ena är ämnad till vår andra granne Alf Uddmyr (Skolan där min fru utbildade sig till Diplomerad massör nu i vintras/våras). Han är även en riktig fotbollsnörd.

De flesta, nördar eller ej, vet ju att Island gjorde ett bejublat fotbolls VM 2018 och att stödet för det Isländska landslaget är större än någonsin. Därtill kommer Islänningarnas humor och små gliringar till andra nationer och särskilt Argentina och Messi som så olyckligt missade straffen i matchen.


Då Affe (ja vi kallar honom så) är en stor fan av Messi och Argentina kunde jag ej låta bli att köpa denna dyrgrip och ge till honom. Tror han blev glad trots att jag och hela Island jäklades med honom och skrattar gott åt Leonel Messis straffmiss.

Nä nu är sorgligt nog vår Islandsresa Hösten 2018 slut å det är bara att säga tack och hej till Islandsbloggen och dess trogna läsare för denna gången

Best Regards

Mikael Karlsson Hreifur

Med Fru

Ulrika Hreifur

Ps: lovade ju att återkomma om poängen på Saga Club kortet, jag har fortfarande 4500 poäng som förfaller 31/12-2018. Dock är jag debiterad 116,03 Sek på mitt konto i Swedbank för min macka och skyr, jag har ej heller erhållit nya poäng för detta på mitt kort heller. Detta var i särklass den dyraste maten jag ätit på denna resan som är en av de dyraste vi gjort genom åren Ds
-->