lördag 11 augusti 2018

Gló kan bli nästa isländska restaurang i Sverige

Gló har planer på att etablera sig i Sverige. Den isländska snabbmatskedjan har det senaste året öppnat två restauranger i Köpenhamn i Danmark. Gló letar nu efter lokaler på ytterligare två ställen i Köpenhamn. Därefter kan det bli aktuellt att fortsätta den utländska expansionen till Sverige, skriver Morgunblaðið.

I Sverige finns i dag två isländska restaurangkedjor: Gló och Zócalo. Först ut var Zócalo - som då hette Serrano precis som det isländska originalet - som öppnade i Vällingby 2009. Sedan dess har kedjan etablerat sig på fler ställen i landet.

I början var den svenska menyn på Serrano identisk med den isländska. I dag har dock Zócalo en egen profil även om kedjan precis som Serrano serverar mexikansk snabbmat.

Den andra kedjan är Hlölli, som på Island heter Hlöllabátar. Hlölli finns just nu bara i Mjällby utanför Sölvesborg, men i september öppnas restaurang nummer två i Osby. Menyn är densamma som hos det isländska originalet. Det betyder baguetter med ofta stekta pålägg och kedjans egen majonnäsbaserade sås.

Ytterligare en isländsk kedja, Tommi's Burger Joint, har prövat lyckan i Sverige. Hamburgerhaket etablerade sig i Malmö. Restaurangen blev dock aldrig någon succé och efter två år gav ägarna upp.

Nu kan Gló bli den tredje isländska snabbmatskedjan som kommer till Sverige. Det senaste året har Gló öppnat två restauranger i Köpenhamn. Storägaren Birg­ir Þór Bielt­vedt säger i Morgunblaðið att kedjan nu letar efter lokaler på ytterligare två ställen i den danska huvudstaden.

Men han hoppas också på att kunna ta klivet över sundet. Enligt Morgunblaðið kan en expansion i Sverige bli nästa steg.

Gló har tre restauranger på Island. Fokus är på hälsosam mat. En av de tre restaurangerna - den på Laugavegur i Reykjavík - är helt vegansk. På de övriga två - i Reykjavík och Kópavogur - serveras även kött. Menyn i Danmark har stora likheter med de isländska. På restaurangerna i Köpenhamn står också kött på matsedeln.

Här kan du läsa mer om Hlöllis nya restaurang.