söndag 5 augusti 2018

Hel fjord utan bilväg till salu på östra Island

Hellisfjörður på östra Island är nu till salu. Den som köper fastigheten blir ensam ägare av en hel fjord. Fjorden har varit öde sedan 1952 och på markerna finns bara ett sommarhus. Dessutom ställer köpet en hel del krav på ägaren. Det finns nämligen ingen bilväg till Hellisfjörður. Den som vill ta sig hit måste vandra, rida eller använda båt.

År 2000 köpte filmproducenten Sigurjón Sighvatsson fastigheten Hellisfjörður på östra Island. Fjorden ligger söder om Norðurfjörður där staden Neskaupstaður ligger. Nu har fastigheten lagts ut till försäljning genom fastighetsmäklaren Domus. Den som lägger ett bud får alltså möjligheten att äga en hel fjord på egen hand.

Hellisfjörður är på 1 900 hektar. Den gård som fanns i fjorden övergavs 1952. Mellan 1901 och 1913 fanns en norsk valfångststation i fjorden. Det finns fortfarande lämningar kvar efter fångststationen.

I fjorden finns ett sommarhus byggt 1970. Det finns också en brygga för den som kommer med båt. Och den kan behövas. Ingen bilväg finns till Hellisfjörður. Att ta båten, vandra eller rida är de möjligheter som finns för att kunna besöka fjorden.

Möjligheten att fiska öring i Hellisfjarðará lyfts fram i mäklarannonsen. Där nämns också möjligheter att jaga fågel och att gott om ren rör sig i området. Mäklaren Ævar Dungal säger i Austurfrétt att de personer som hittills hört av sig om fastigheten har varit mest intresserade av fisket i älven:
"Många av dem som har visat intresse har tyckt att det varit en fördel att det inte finns någon väg. ... Fjorden är en unik naturpärla med mycket historia."
Fastigheten har ingen prislapp. I stället vill mäklaren ha in bud på Hellisfjörður.