söndag 12 augusti 2018

Iceland Airwaves chockhöjer avgift för off venue-konserter

Från 50 000 till 500 000 isländska kronor i fast avgift. Plus 10 procent av intäkterna på all försäljning. Så ser det förslag ut som de nya ägarna av Iceland Airwaves skickat till arrangörer av off venue-konserter. Nya festivalchefen Ísleifur Þórhallsson har pekat ut gratisprogrammet på andra arenor som huvudskäl till de ekonomiska förlusterna, skriver Morgunblaðið.

Efter två ekonomiska floppår valde Icelandair nyligen att sälja Iceland Airwaves. Nya ägare till festivalen är Sena Live. Bolaget har aviserat en rad förändringar med syftet att få festivalen att gå runt.

Off venue-programmet - med gratiskonserter som inte ingår i själva festivalen - har de senaste åren växt kraftigt. Samtidigt har biljettförsäljningen till Iceland Airwaves backat. Nya festivalchefen Ísleifur Þórhallsson vill därför banta off venue-programmet. Han säger i Morgunblaðið att det inte får konkurrera med festivalens eget program:
"Folk hade helt enkelt lärt sig att de kunde delta i festivalen med bravur utan att köpa biljett. Det dödar förstås biljettförsäljningen och höll på att äta festivalen levande."
Ísleifur Þórhallsson anser att off venue-programmet i Reykjavík bör bantas från ett femtiotal till ett tjugotal spelställen. De ska heller inte ha några konserter när det officiella festivalprogrammet pågår. Han vill inte längre att off venue-programmet ska konkurrera med själva Iceland Airwaves.

Off venue-arrangörer har nyligen fått ett förslag till nytt avtal med Iceland Airwaves. Där har snittavgiften för att delta i programmet höjts från 50 000 till 500 000 isländska kronor. Iceland Airwaves kräver dessutom 10 procent av omsättningen från försäljningen i samband med konserterna.

Enligt Ísleifur Þórhallsson har de flesta arrangörerna visat förståelse för festivalens nya hållning. Dillon och Bryggjan brugghús ska enligt Morgunblaðið ha accepterat de nya kraven. Det har däremot inte Hlemmur square gjort. Ägaren Klaus Ortlieb säger i Morgunblaðið att villkoren gör att det i år inte blir något off venue-program på hotellet:
"Detta är helt galet. Detta är inte rättvist mot handeln och först och främst är det inte rättvist mot musiker för jag tror inte att det kommer att finnas ett tillräckligt stort utbud av off venue-ställen."
Även Kaffibarinn, som har deltagit i off venue-programmet sedan festivalens början, kommer i år inte att delta i Iceland Airwaves.

Här kan du läsa mer om förändringarna av Iceland Airwaves.