onsdag 29 augusti 2018

Icelandair rasar på börsen efter ny vinstvarning

Icelandairs aktie backade med hela 17,26 procent på Reykjavíkbörsen i går. Aktien handlades då för det lägsta priset på sex år. Börsraset kommer efter en ny vinstvarning. Dessutom hoppade vd:n Björgólfur Jóhannsson av efter att ha tagit en rad dåliga beslut. Nu finns flera frågetecken kring Icelandairs fortsatta finansiering.

Sent i måndags kväll vinstvarnade Icelandair ännu en gång. Flygbolagets prognoser om stigande biljettpriser har inte slagit in. I stället plågas Icelandair av hård konkurrens, dyrare flygbränsle, höga lönekostnader och sjunkande beläggning. Första halvåret i år gjorde Icelandair en förlust på 6,3 miljarder isländska kronor.

Björgólfur Jóhannsson meddelade samtidigt att han lämnade uppdraget som vd för Icelandair. Han sade i ett pressmeddelande att han tagit en rad beslut som varit negativa för bolagets ekonomi. Därför ansåg han att det var nödvändigt att han tog ansvar för misstagen genom att avgå.

Börsen i Reykjavík reagerade starkt på nyheterna. Aktien tappade i går 17,26 procent av värdet och handlades vid stängning för 7 isländska kronor. Som lägst var kursen 6,91 kronor. Så lågt värderad har aktien inte varit på sex år.

Bolagets börsvärde har sjunkit dramatiskt på ett par år. I april 2016 värderades Icelandair till 189 miljarder isländska kronor. I går hade börsvärdet sjunkit till 34 miljarder.

Någon snabb väg ut ur turbulensen finns inte på horisonten. Icelandair räknar nu med att biljettpriserna stiger först under nästa år. Samtidigt behöver bolaget förändra strukturen på linjenätverket. Just nu finns en slagsida åt Nordamerika gentemot Europa. Det har visserligen fått rekordmånga amerikanska och kanadensiska turister att besöka Island. Men den hårda konkurrensen har gjort att de inte betalar tillräckligt för resorna.

Huvudkonkurrenten Wow Air står just nu inför liknande problem. Wow Air behöver inom kort dra in mellan 6 och 12 miljarder isländska kronor för att hålla bolaget i luften under de två närmaste åren. Icelandair har ett betydligt bättre utgångsläge med starkare eget kapital. Men det finns frågetecken kring bolagets finansiering.

Icelandair har lån på cirka 35 miljarder isländska kronor. I flera fall är låneavtalen direkt kopplade till bolagets ekonomiska utveckling. Om bolaget inte lever upp till de resultatkrav som finns i avtalen kan de rivas upp - och då behöver Icelandair betala lånen direkt. Även om det inte är särskilt troligt att långivare skulle ta till så drastiska metoder skulle det kunna innebära att bolagets kostnader för lånen ökade. Och då fördjupas de ekonomiska problemen.

Regeringen har hittills avvisat alla tankar på statligt ansvar för de två krisande flygbolagen. Ändå är både Icelandair och Wow Air statliga angelägenheter. Turismen är numera Islands viktigaste näringsgren. Och fyra av fem turister kommer till Island med något av de två stora inhemska flygbolagen. Icelandair och Wow Air tillhör dessutom landets viktigaste privata arbetsgivare.

Icelandair är också viktigt på ett annat sätt. De största ägarna är nämligen isländska pensionsfonder. Störst är Lífeyrissjóður verslunarmanna med 13,99 procent följt av Gildi - lífeyrissjóður med 7,99 procent, Birta lífeyrissjóður med 7,29 procent, Lífeyrissjóður starfsmanna ríkisins med 7,09 procent och investeringsfonden Stefnir - ÍS 15 med 5,31 procent.

Om Icelandair skulle gå omkull försvinner alltså inte bara arbetstillfällen och det enskilt viktigaste bolaget för turismen. Dessutom skulle en rad isländska pensionsfonder förlora miljardbelopp.

Kristján Sigurjónsson, chefredaktör för Túristi som bevakar turistnäringen, säger i Morgunblaðið att en väg ut ur problemen skulle kunna vara ett samgående mellan Wow Air och Icelandair. I nuläget kämpar bolagen om samma passagerare på samma rutter samtidigt som marknaden inte är tillräckligt stor för två bolag av samma storlek.

Här kan du läsa mer om krisen i Icelandair och Wow Air.