tisdag 28 augusti 2018

Icelandairs vd hoppar av: Mina beslut har skadat ekonomin

Björgólfur Jóhannsson hoppar av som vd för Icelandair. Beslutet blev känt sent i går kväll. Björgólfur Jóhannsson säger i ett pressmeddelande att han genom sitt agerande har orsakat Icelandair ekonomisk skada. Bogi Nils Bogason tar tillfälligt över som vd för det krisande flygbolaget. Icelandair letar nu efter en vd som ska vända utvecklingen.

Icelandair har de senaste månaderna pressats allt mer av hård konkurrens, höga lönekostnader, fler tomma platser på flygen och stigande bränslepriser. Första halvåret gjorde bolaget en förlust på 6,3 miljarder isländska kronor.

Bolaget har vinstvarnat flera gånger under 2018. När den senaste vinstvarningen kom i juli tappade Icelandairs aktier 25 procent av sitt värde på börsen i Reykjavík. Raset fick börsindex i Reykjavík att sjunka till den lägsta nivån på tre år.

Försämrade resultat och framtidsprognoser har på bara drygt två år nästan kapat fyra femtedelar av Icelandairs marknadsvärde. Toppen nåddes i april 2016 när Icelandair värderades till 189 miljarder isländska kronor. Nu har marknadsvärdet fallit till 40 miljarder.

Icelandair hade räknat med att priset för en genomsnittlig biljett skulle stiga under året. Så har det inte blivit. Icelandairs expansion gör att passagerarintäkterna stiger - men inte i samma takt som kostnaderna för expansionen.

I år räknar Icelandair med att passagerarintäkterna blir 5 till 8 procent lägre än beräknat. Det betyder 5,4 till 8,6 miljarder isländska kronor lägre än budgeterat.

Men det är inte den enda prognosen som inte slagit in. Så sent som i våras köpte Icelandair ett nytt hotell i Reykjavík. Nu har bolaget plötsligt ändrat kurs när det gäller hotell på Island. Samtliga är nu ute till salu. Icelandair hävdar att försäljningarna görs för att bolaget ska kunna koncentrera sig på kärnverksamheten - men om hotellen hade haft goda vinstmarginaler och framtidsutsikter är det tveksamt om de hade sålts.

Nu lämnar alltså Björgólfur Jóhannsson uppdraget som vd för Icelandair. Beslutet kommer efter ytterligare ett pressmeddelande där bolaget meddelar att årets resultat väntas försämras ytterligare jämfört med budget. Han säger att de misslyckade prognoserna skadat Icelandair:
"Det står klart att de har orsakat bolaget ekonomisk skada i år. Jag har som bolagets vd ansvar gentemot styrelse och aktieägare. Tidigare i dag meddelade jag styrelsen att jag önskade sluta som vd för Icelandair Group. Även om det visserligen har tagits itu med de tidigare nämnda problemen så är det mitt ansvar att inte ha följt förändringarna på ett tillfredsställande sätt och att ha reagerat tidigare. Det ansvaret anser jag att jag bör axla och slutar därför som bolagets vd."
Björgólfur Jóhannsson har på olika sätt den senaste tiden försökt förbättra bolagets rykte. Efter att halvårsbokslutet presenterats - och aktien störtdök på börsen - köpte han själv aktier i Icelandair för drygt 3 miljoner isländska kronor. En annan styrelseledamot Heiðrún Jónsdóttir, köpte aktier för nästan lika mycket.

Ekonomichefen Bogi Nils Bogason tar tillfälligt över som vd för Icelandair. Bolaget kommer att söka efter en ny vd.

Även Wow Air - Islands andra stora flygbolag - befinner sig i kris. Bolaget behöver inom kort dra in miljardbelopp för att kunna överleva. Situationen för Wow Air och Icelandair är så allvarlig att regeringens samrådsgrupp har träffats för att diskutera läget.

Här kan du läsa mer om problemen för Icelandair och Wow Air.