onsdag 8 augusti 2018

Ny isländsk kommun ratar vinnande namnförslag

Politikerna i Sandgerði och Garður tänker inte följa resultatet i den rådgivande folkomröstningen om den nybildade kommunens namn. Det låga valdeltagandet var enligt politikerna i fullmäktige en signal om att inget av alternativen lockade invånarna. I folkomröstningen var det Heiðarbyggð som fick flest röster.

I samband med vårens kommunalval gick Sandgerði och Garður ihop och bildade en enda kommun. I valet röstade invånarna i bägge kommunerna fram ett gemensamt fullmäktige. Samgåendet skedde formellt den 10 juni i år.

Men nästan två månader senare har den nya kommunen inget namn. Och det ser ut att kunna dröja ytterligare innan namnfrågan blir löst.

I en rådgivande folkomröstning som avslutades den 18 maj var Heiðarbyggð det alternativ som fick flest röster. I den avgörande omgången fick Heiðarbyggð 176 röster mot 100 röster för Suðurbyggð.

Intresset för folkomröstningen var lågt. Av 2 692 röstberättigade invånare var det bara 500 som röstade. Och av dessa valde 224 att rösta blankt i slutrundan.

Ett enigt fullmäktige har nu tagit beslut om att inte följa resultatet i folkomröstningen. Kommunpolitikerna anser att det låga valdeltagandet visar att inget av alternativen tilltalade invånarna. De tänker nu i dialog med Örnefnanefnd, den statliga namnnämnden, bestämma vad den nya kommunen ska heta.

Här kan du läsa mer om folkomröstningen i namnfrågan.