måndag 6 augusti 2018

Översvämningar från Skaftárjökull forsar längs ringvägen

Foto: Benedikt G. Ófeigsson/
Veðurstofa Íslands
Smältvatten från Skaftárjökull strömmar nu längs ringvägen vid Eldhraun. För att översvämningarna inte ska börja flöda över körbanan och hota vägen har avfarten till gården Skál grävts upp. Översvämningarna kulminerade under natten mot söndagen. Det kommer dock att dröja ungefär en vecka innan flödena och genomströmningen i Skaftá är normala.

För första gången svämmar Skaftárjökulls östra och västra kaldera över samtidigt. Översvämningarna började i den östra kalderan. De brukar följas av en översvämning i den västra kalderan - men den här gången kom den så gott som omedelbart. Det kan vara en effekt av nya farvägar som bildades i glaciären under 2015 års översvämningar.

Översvämningarna för tre år sedan är de hittills största i Skaftárjökull. Då strömmade 350 gigaliter vatten mot havet genom Skaftá och de omgivande lavaområdena. Som mest var genomströmningen vid Sveinstindur vid Öræfajökull drygt 3 000 kubikmeter i sekunden. När översvämningarna kulminerade strax före midnatt i lördags var genomströmningen hälften så stor.

Men också detta är en stor översvämning. Veðurstofa Íslands uppskattar att volymerna kan komma att bli två tredjedelar av de vattenmassor som forsade ur Skaftárjökull 2015.

Även den här gången strömmar stora mängder smältvatten från glaciären ut i Eldhraun väster om Kirkjubæjarklaustur. Vattenmassorna forsar vid sidan av ringvägen. För att inte vatten ska börja strömma över körbanan har vägen till gården Skál i Eldhraun grävts upp.

Delar av vägarna 208 och F208 är alltjämt stängda för trafik. Bron över Eldvatn är också avspärrad. Bron drabbades hårt av översvämningarna för tre år sedan när mängder av jord runt fästena spolades bort. Sedan dess tillåts bara lättare trafik över bron. Lokalbefolkning har under en längre tid klagat på att bron inte ersatts eller renoverats.

Nu återstår det att se om bron över Eldvatn kommer att stå kvar. Även om översvämningarna nu går tillbaka kommer den att hållas stängd tills eventuella nya skador har undersökts.

Det kommer att ta upp till en vecka innan förhållandena återgår till normala. Även om bägge kalderorna är på väg att tömmas på smältvatten tar det minst ett halvt dygn för smältvatten att nå fram till Skaftá vid Kirkjubæjarklaustur. För det smältvatten som strömmar ut i lavafälten tar det längre tid att nå havet.

Myndigheterna uppmanar fortfarande personer att inte uppehålla sig vid Skaftás stränder. Där finns fortfarande en risk för fickor med giftiga gaser. Det finns också en påtaglig lukt av svavel längs Skaftá.

Turister och vandrare har evakuerats från den drabbade delen av västra Vatnajökull med omnejd. Men alla har inte lämnat området. Sigurður Jónasson med familj är i det närmaste omringade av översvämningarna på en gammal bondgård i Skaftárdalur. Han säger till Vísir att enda framkomliga vägen från sommarbostaden går över höglandet:
"Det är majestätiskt att sitta som matros här och se detta ske eftersom det behövde ske. ... Vi tittar bara ut på detta från vårt fönster och vi kommer förstås aldrig tillbaka även när vattnet försvinner eftersom alla vägförbindelser är borta."
De två broar som ligger på vägen till sommarhuset har inte spolats bort. Men för att rädda dem har vägbanan runt dem grävts upp. Vattenmassorna riskerar dock att försvaga brofästena.

Här kan du läsa mer om översvämningarna i Skaftá.