onsdag 29 augusti 2018

Sista sommaren på ännu en gård i Árneshreppur

Bönderna på Kjörvogur i Árneshreppur lämnar gården i höst. Då flyttar de söderut till Hólmavík. Beslutet kommer efter mer än 40 år på samma plats för Sveindís Guðfinnsdóttir och Hávarður Benediktsson. Kommunen är nu efter de senaste årens utflyttning på väg att bli så liten att ett samgående med en grannkommun är nödvändig.

Med 46 invånare är Árneshreppur Islands minsta kommun. Det är också den mest isolerade kommunen i landet. Under stora delar av vintern är den i regel avskuren från omvärlden eftersom den enda vägen till Árneshreppur är oframkomlig.

Utflyttningen har nu gått så långt att många befarar att traktens dagar är räknade. Sommaren 2016 var den sista med får på gårdarna Krossnes, Finnbogastaðir och Bær. Även på en av gårdarna i Árnes har fåren försvunnit.

För de sista kvarvarande invånarna blir förutsättningarna allt sämre för att kunna stanna i Árneshreppur. I höst hålls skolan stängd eftersom det i kommunen bara finns en enda elev. Barnet får i stället gå i skolan i Drangsnes.

Den sista servicen i Árneshreppur är en liten lanthandel, en bensinpump och en filial till regionens sparbank. Allt detta finns i Norðurfjörður. Några kilometer bort vid Krossnes finns ett bad.

Även butiken har varit hotad. Det kooperativ som drivit den gav upp förra året och lade ned den enda butiken i hela kommunen. Skälet var många förlustår i följd utan förhoppningar om att kunna vända utvecklingen. En ny ägare tog dock över affären.

Nu har ytterligare en familj bestämt sig för att lämna Árneshreppur för gott. Årets sommar blir den sista på Kjörvogur, en gård nära ödesamhället Gjögur där flygplatsen i kommunen finns.

Sveindís Guðfinnsdóttir och Hávarður Benediktsson har bestämt sig för att göra sig av med fåren och flytta söderut till Hólmavík. De har bott på Kjörvogur i över fyra årtionden. Skälet är att de anser att de blivit för gamla för att fortsätta med boskap. Inte minst är det insamlingen av får på hösten som tär på krafterna - i synnerhet när det blir allt färre som deltar i indrivningen.

Det är också ensamt i Árneshreppur på vintrarna och alla barnen har flyttat. Sveindís Guðfinnsdóttir säger i Morgunblaðið att beslutet att lämna gården är känslosamt:
"Det är inte utan sorg som vi flyttar, men det är bara så och det är kanske så här det blir."
Efter denna sommar finns fyra fårgårdar kvar i Árneshreppur. Utöver arbetet med gården har Sveindís Guðfinnsdóttir och Hávarður Benediktsson också haft deltidsjobb på flygplatsen en eller två dagar i veckan. Där har de servat flygbolaget Ernirs turer mellan Gjögur och Reykjavík.

Kjörvogur har ännu inte lagts ut till försäljning. Stora fastigheter i Árneshreppur är i regel mycket svåra att sälja. Ingen köpare har till exempel hittats till Finnbogastaðir trots att den har varit till salu i över två år.

De senaste åren har Árneshreppur kämpat för att behålla den kommunala självständigheten. Men nu kan även den snart vara historia. Det säger kommunchefen Eva Sigurbjörnsdóttir i Morgunblaðið. Hon räknar med att Árneshreppur snart går ihop med en grannkommun.

När det gäller ett samgående finns det två huvudalternativ: Kaldrananeshreppur med byn Drangsnes och Strandabyggð med tätorten Hólmavík.

Här kan du läsa mer om utflyttningen från Árneshreppur.