tisdag 7 augusti 2018

Vill informera turister om riskerna med vadställen

Turister som kör fast med hyrbilar i älvar riskerar kostnader på ett par miljoner isländska kronor. Inga försäkringar täcker i dag älvpassager. För att minska problemen vill Jónas Guðmundsson vid Landsbjörg sätta upp information vid vadställen som instruerar turister hur de ska ta sig över älvarna, rapporterar Vísir.

Att turister fastnar med hyrbilar under älvpassager är vanligt under sommarhalvåret. Ofta rör det sig om bilister som är ovana vid vadställen och inte korsar älvarna på rätt sätt. Men inte sällan handlar det dessutom om turister som försöker ta sig över älvar i vanliga personbilar.

Bilar som körs fast i vattendrag kan bli mycket kostsamt eftersom det inte täcks av några försäkringar. Därför får turisterna stå för hela kostnaden. Jónas Guðmundsson vid Landsbjörg säger till Vísir att räkningen från uthyraren kan gå på ett par miljoner isländska kronor:
"Ofta kör människor över älven på fel sätt. De kör rakt över vilket ofta är det djupaste stället och dessutom är botten lösast där. Då blir människorna rädda och ökar farten. Då fastnar bilen och vatten kommer in i motorn."
Problemen är så omfattande att Jónas Guðmundsson vill sätta upp informationsskyltar vid vadställen. Genom att instruera turister hur de ska ta sig över älvar ska inte bara de kostsamma skadorna på hyrbilarna minska. Det ska också minska antalet utryckningar för Landsbjörg för att dra loss hyrbilar ur vattendrag.