lördag 8 september 2018

Bara var tionde islänning stannar hemma på semestern

Nio av tio islänningar gör minst en resa under semestern. Och det är allt fler som färdas både i hemlandet och till utlandet. Bara var tionde stannar hemma hela semestern. Inte helt oväntat är det höginkomsttagare som reser mest medan pensionärer oftare avstår från att resa. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Islänningarna fortsätter att resa i allt större utsträckning under somrarna. Under åren direkt efter finanskraschen var det många som enbart semestrade hemma på Island eftersom den egna valutan gjorde det mycket dyrt i utlandet. Den allt starkare kronan och den rådande högkonjunkturen har fått trenden att vända.

I år är det hela 42 procent som färdas både på hemmaplan och i utlandet. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med förra året. Dessutom är det den högsta andelen som semestrar både på Island och utomlands sedan MMR 2011 började undersöka islänningarnas resvanor.

Andelen som bara firar semester på Island sjunker med 3 procentenheter till 34 procent. Precis som sommaren 2017 är det 15 procent som enbart reser till utlandet. Då som nu är det 9 procent som inte gör några resor alls. Detta är - tillsammans med förra året - den lägsta andelen någonsin.

Resmönstren skiljer sig åt mellan olika grupper. Bara 6 procent av de islänningar som har en månadslön på minst 1 miljon isländska kronor i månaden reser inte under sommaren. Bland dem som tjänar mindre än 400 000 kronor är det 15 procent som stannar hemma.

Skillnaderna mellan bostadsort och kön är små. Däremot har åldern stor betydelse. Bland islänningar mellan 18 och 29 år är det endast 8 procent som inte reser alls. Bland dem som har fyllt 68 år är det 14 procent som håller sig hemma hela semestern.

Framstegspartiets väljare reser i större utsträckning än andra på hemmaplan. Flitigaste resenärerna till enbart utlandet sympatiserar oftare med Folkets parti. Reser både på Island och till utlandet gör Centerpartiets anhängare mer än andra. Piratpartiets sympatisörer reser minst av alla.

Här kan du läsa mer om islänningarnas resande.