söndag 16 september 2018

Efter 81 år vill Bæjarins beztu pylsur få permanent tillstånd

Korvkiosken Bæjarins beztu pylsur är åter tillbaka i korsningen mellan Tryggvagata och Pósthússtræti i Reykjavík efter att ha stått en liten bit längre bort i ett år. Trots att den funnits på nästan samma plats ända sedan 1937 har korvkiosken aldrig fått något permanent tillstånd från kommunen. Nu siktar ägarna på att få klartecken att stanna kvar för gott.

Ända sedan Bæjarins beztu pylsur öppnade 1937 har korvkiosken haft sin plats i hörnet vid Tryggvagata och Pósthússtræti i centrala Reykjavík. Efter 81 år på samma ställe har den fortfarande inget permanent tillstånd. I stället har det förnyats från år till år.

Förra året flyttades korvkiosken tillfälligt en bit bort under bygget av en ny transformatorstation vid Hafnarstræti. I torsdags lyftes den åter till det gamla läget vid Pósthússtræti.

Nu vill ägaren Guðrún Björk Kristmundsdóttir få ett permanent tillstånd för Bæjarins beztu pylsur. Tidigare har det tillfälliga tillståndet förnyats automatiskt. Hon säger till Eyjan att det nu blivit dags att få det bekräftat från kommunen att korvkiosken ska få vara kvar. Det är ett mål som hon haft ända sedan hon tog över för 30 år sedan:
"I forna dagar, långt före min tid då farfar drev stället, var kommunens argument för att inte ge ett fullständigt tillstånd att stället uppmuntrade till drickande och slagsmål. Då hade några personer från samhällseliten klagat till kommunledningen om att det bara var pack som rörde sig där. Nu på senare tid har problemet främst varit att vi inte tycks passa in i någon tydlig definition hos kommunen. Vi är inte någon försäljningsvagn eftersom korvkiosken inte är flyttbar, vi är ingen liten butik och ingen restaurang. Så har kommunens stadsplanering på denna tomt, som har varit på gång så länge, också varit ett hinder."
Borgmästaren Dagur B. Eggertsson är åtminstone medveten om problemet. Han var på plats när korvkiosken flyttades. Han konstaterar på Facebook att Bæjarins beztu pylsur nu är tillbaka på det ordinarie stället - trots att tillståndet alltså har varit tillfälligt ända sedan öppningen för 81 år sedan.

Här kan du läsa mer om Bæjarins beztu pylsur.