torsdag 20 september 2018

Film från räddningsinsatsen efter dödsolyckan på KirkjufellEtt femtiotal personer från räddningstjänst och polis ryckte ut efter tisdagens larm om att en livlös man låg på en avsats på Kirkjufell utanför Grundarfjörður på Snæfellsnes. Räddningsledaren Einar Strand säger i Morgunblaðið att det snart stod klart för den första patrullen som nådde fram att mannen redan var död:
"Det visade sig snart att det rörde sig om en dödsolycka. När vi fick utryckningen var det nästan bekräftat. Då går insatsen på en helt annan växel och den går lugnare till. Då hämtar vi vederbörande och gör det med så mycket värdighet som möjlighet."
Den omkomne var en utländsk turist som besteg Kirkjufell tillsammans med en reskamrat. Under vägen upp på fjället kom de ifrån varandra. Olyckan utreds av polisen i Vesturland. Det är ännu inte klart vad som fick mannen att dödsstörta nedför det branta fjället.

Även förra året omkom en utländsk turist under en bestigning av Kirkjufell. Einar Strand säger i Morgunblaðið att Kirkjufell inte är svårt att bestiga för den som är van, men han ser tecken på att fler besökare helt utan erfarenhet försöker ta sig upp till fjällets topp. Han påminner om att det i naturen kan räcka med ett snedsteg för att orsaka en olycka med dödlig utgång:
"Det säger oss att det håller på att bli mycket vanligare att de människor som bestiger fjället inte är lika erfarna som tidigare. Människor har kanske mindre kunskap och vet inte tillräckligt om hur de ska bete sig på fjället. ... Detta är kanske inte ett svårt fjäll, men man behöver vidta yttersta försiktighet under vissa partier. Det behövs inte mycket för att det ska ske en olycka där om man inte vidtar yttersta försiktighet och är rätt utrustad. Det är mycket brant där och leden upp på fjället har sidolutning där det kan bli halt på vissa ställen. Om man slinter i dessa sidolutningar då finns det inget som tar stopp. Då går det bara nedför."
Ovan kan du se en film från tisdagens räddningsinsats och här kan du läsa mer om dödsolyckan på Kirkjufell.