söndag 23 september 2018

Förbundet tar över rättigheterna till varumärket Húh!

Illustration: Hugleikur Dagsson
Varumärket Húh! ägs nu av Knattspyrnusamband Íslands, KSÍ. Gunnar Þór Andrésson överlåter det gratis till det isländska fotbollsförbundet. Han registrerade Húh! för två år sedan efter landslagets framgångar i fotbolls-EM. När han senare försökte stoppa Hugleikur Dagsson från att sälja tröjor med texten Hú! kritiserades agerandet hårt.

Sommaren 2016 tog sig de isländska herrarna till kvartsfinal i fotbolls-EM. De sensationella framgångarna kom att symboliseras av vikingaklappet, den hejaramsa som i Sverige ofta kallas vulkanen. Ramsan importerades till Island från Skottland av supportrar till Stjarnan. Därefter lånades den vidare till landslaget.

I vikingaklappet ingår Húh! Och det var just detta som läraren Gunnar Þór Andrésson fick registrerat som varumärke samma sommar. Registreringen hos Einkaleyfastofa gällde kläder och alkohol.

Inför sommarens VM-turnering började tecknaren Hugleikur Dagsson sälja tröjor med texten Hú! Han fick då ett brev Gunnar Þór Andrésson där han uppmanades att upphöra med försäljningen eller att dela med sig av intäkterna. Hugleikur Dagsson svarade i stället med att offentliggöra kraven.

Gunnar Þór Andréssons agerande fick hård kritik. Många ansåg att han försökte sko sig ekonomiskt på något som tillhörde landslaget - och i förlängningen hela landet. Fotbollsförbundet Knattspyrnusamband Íslands, KSÍ, hävdade att registreringen borde hävas. Dessutom ansåg sig KSÍ ha större rätt till varumärket än en privatperson.

Men KSÍ behövde inte ge sig in i en juridisk process mot Gunnar Þór Andrésson. Förbundet uppger i ett nyhetsbrev att Gunnar Þór Andrésson självmant och utan ersättning har avstått från varumärket och överlåtit det till KSÍ.

Det är inte bara förbundet som välkomnar överenskommelsen. En annan som är nöjd är finansminister Bjarni Benediktsson. Han är själv Stjarnan-supporter och påminner på Facebook om hur vikingaklappet kom till Island. Det började med ett möte mellan skotska Motherwell och Stjarnan. Där lånade Stjarnan ramsan och använde den för första gången på egen hand mot Milan. Därefter tog Stjarnans supportrar med sig samma ramsa till landslagets supporterklubb Tólfan.

Här kan du läsa mer om dispyten om varumärket Húh!