fredag 21 september 2018

Fotbollsfejd kan få ny fortsättning efter 34 dagar

Völsungur vinner med 3-0 efter walk over från Huginn. Det beslutet tog Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet, i går efter en 34 dagar lång dispyt om ett matchresultat. Tvisten fick en underlig upplösning i onsdags då matchen skulle spelas om - men där klubbarna inte dök upp på samma arena. Men det som utvecklats till en fotbollssåpa är troligtvis inte över.

Ett felaktigt domslut i den isländska tredjedivisionen har utvecklats till något som närmast liknar en fotbollsfejd. På ena sidan står Huginn från Seyðisfjörður. På andra sidan står Völsungur från Húsavík. Och i centrum står Knattspyrnusamband Íslands, KSÍ.

De två klubbarna möttes i Seyðisfjörður den 17 augusti i år. I den 91:a minuten drar Völsungurs Freyþór Hrafn Harðarson på sig ett gult kort. Men domaren tror sig felaktigt ha varnat honom redan en gång innan. Han blir därför - trots Völsungurs protester - utvisad.

På stopptid gör Huginn - som då spelar med en man mer - segermålet. Matchen slutar 2-1 till hemmalaget.

När domaren skriver matchrapporten uppger han att Völsungur aldrig drabbats av någon utvisning. I stället skriver han att Freyþór Hrafn Harðarson bara varnats. Eftersom utvisningen försvinner ur förbundets dokumentation slipper han också den avstängning som automatiskt följer på utvisningar.

Informationen i matchrapporten är alltså inte korrekt. Men fotbollsförbundet är införstått. KSÍ:s hållning är att det misstag som begicks av domaren inte kan göras ogjort. Att ändå ändra matchrapporten är enligt förbundet den bästa lösningen.

Völsungur är inte alls nöjda med utgången. Klubben vänder sig till förbundet. Efter flera turer fattar KSÍ beslutet att matchen ska spelas om. Förbundet informerar Huginn om Völsungurs krav. Men KSÍ berättar bara om omspelskravet - och inte att Völsungur också föreslår att enbart de sista sex minuterna, alltså återstoden av stopptiden efter utvisningen i 91:a minuten, ska spelas om.

Völsungur välkomnar visserligen beslutet om omspel, men innan dess riktar klubben hård kritik mot förbundet. De dömer i ett uttalande ut den friserade matchrapporten eftersom KSÍ:s egna regler förbjuder denna typ av ändringar i efterhand. KSÍ står dock på sig och hävdar att syftet är att hjälpa Völsungur. Klubben uppger att den till och med blivit hotad av förbundet.

Huginn rasar mot omspelsbeslutet. Den nya matchtiden sätts till klockan 16.30 den 19 september. På morgonen kontaktar Huginn förbundet. De skickar med bilder på planen i Seyðisfjörður och hävdar att den är ospelbar. KSÍ besiktigar inte planen men beslutar ändå att flytta matchen till reservarenan i Fellabær.

En och en halv timme före match anländer Völsungur till Fellabær. När det blivit dags för avspark har motståndarna fortfarande inte dykt upp. Huginn har i stället ställt upp i Seyðisfjörður.

Följetongen blir ännu en gång ett fall för KSÍ. Förbundet tog i går beslutet att tilldöma Völsungur segern med 3-0 efter walk over från Huginn.

Nu är det Huginn som tänker överklaga förbundets beslut. Klubben hävdar att matchen inte skulle ha flyttats till reservarenan. I omspelsbeslutet står det uttryckligen att matchen ska spelas i Seyðisfjörður. Därför borde förbundet enligt Huginn ha ordnat ett nytt datum.

Kritiken stannar inte där. Fotografier från Fellabær visar att stora delar av planen var mycket blöt. Frågan är om det hade varit möjligt att genomföra en match på reservarenan.

Huginn är som jumbo i serien redan klart för nedflyttning till fjärdedivisionen. För Völsungur var däremot segern på walk over mycket viktig. Nu har Völsungur en chans att ta en av de två uppflyttningsplatserna till andraligan.

Utgångsläget inför den sista omgången - som avgörs på söndag - är inte de bästa för Völsungur. Klubben är nu fyra i serien med 40 poäng efter Afturelding och Grótta som båda har 42 poäng samt Vestri som har 41 poäng. Dessa tre klubbar har dessutom bättre målskillnad än Völsungur.

För att Völsungur ska sluta som sämst tvåa i serien behövs det sannolikt seger mot nedflyttningshotade Tindastóll. Samtidigt får inte mer än ett av lagen framför vinna i slutomgången.

För Huginn väntar alltså degradering. Laget har hittills bara sex poäng. Om det hade blivit en seger mot Völsungur hade poängskörden vuxit till nio. Och Huginn har alltså ännu inte gett upp hoppet om att så ska bli fallet.

Här kan du läsa mer om turerna kring mötet mellan Huginn och Völsungur.