måndag 17 september 2018

Kallar Vigur nationalklenod - vill att staten köper ön

Prislappen på Vigur är alldeles för hög för att kommunen Súðavíkurhreppur ska ha råd att köpa ön. Alltingsledamoten Halla Signý Kristjánsdóttir vill i stället att staten ska ta över Vigur. Hon beskriver ön som en nationalklenod som vore en lämplig gåva till det isländska folket lagom till hundraårsfirandet av unionsavtalet med Danmark.

Året var 1994 när Salvar Baldursson och Ingunn Sturludóttir köpte Vigur i Ísafjarðardjúp. I dag bor han på ön tillsammans med hustrun Hugrún Magnúsdóttir. Paret har bestämt sig för att flytta till fastlandet. Ön är därför till salu.

Vem som ska ta över är oklart. Det har talats om en prislapp på omkring 300 miljoner isländska kronor.

Varje sommar besöks Vigur av omkring 11 000 turister. Det går då dagliga turer till ön från Ísafjörður. Besökarna får då promenera runt på den 45 hektar stora ön bland får och lunnefåglar.

Bland sevärdheterna finns den omkring 200 år gamla roddbåten Vigur-Breiður, Viktoríuhúsið byggt runt 1860 och den enda bevarade väderkvarnen i landet. De två senare ägs av nationalmuseet Þjóðminjasafn Íslands.

Det är upp till de nya ägarna om Vigur även i framtiden ska vara öppen för besökare. Och det är något som bekymrar Pétur G. Markan, kommunchef i Súðavíkurhreppur.

Ön ligger inom kommungränsen, men han säger till Vísir att kommunen inte har råd att köpa Vigur för att kunna garantera att den är tillgänglig för allmänheten. Inte heller har kommunen någon förköpsrätt till Vigur:
"Det har mycket stor betydelse hur ägarförhållandena ser ut och hur nyttjandet av ön blir i fortsättningen. Jag ser inte detta i några särskilda nationaliteter, utan förhoppningsvis blir ägarförhållandena sådana att de tjänar turismen och lokalbefolkningen."
En annan som tycker att Vigur är viktig är Halla Signý Kristjánsdóttir, alltingsledamot för Framstegspartiet. Hon skriver på Facebook att öns historia och natur gör att den inte bör ägas av utlänningar som förhindrar turister att besöka Vigur. Ön bör betraktas som en naturtillgång som går i arv från generation till generation:
"Vigur är en nationalklenod som det inte behöver talas länge och omständligt om. Därför vore det lämpligt att isländska staten köpte ön, tog vid stafettpinnen och höll i den i den form som den har i dag. En värdig gåva från staten till folket till hundraårsfirandet av unionsavtalet."
Här kan du läsa mer om försäljningen av Vigur.