lördag 1 september 2018

Korsade vadställe till Þórs­mörk - föll i älven och dog

På väg över vadstället vid Steinholtsá på väg till Þórsmörk förlorade bilen fästet och sköljdes med älven. När bilen fastnade i ett grundare område lyckades både mannen och kvinnan ta sig ut. Men kvinnan lyckades inte komma i säkerhet utan hamnade i älven. Hon drunknade i vattenmassorna. Dödsolyckan vid vadstället inträffade i går eftermiddag.

Vägen till Þórsmörk innebär flera överfarter över älvar som ofta kan vara besvärliga. Olyckor är inte ovanliga. I regel handlar det om personer som korsar älvarna på fel plats eller inte har rätt fordon för att kunna ta sig över djupare vadställen - i synnerhet när vattenståndet är högt.

Just nu är det ovanligt mycket vatten i Steinholtsá, en av de älvar som måste korsas på vägen till Þórsmörk. En dödsolycka inträffade i älven vid 14.30 i går eftermiddag. Det uppger polisen på Facebook.

Paret - en manlig och en kvinnlig turist från USA - färdades i en suv. Just suv:ar är ofta otillräckliga för att ta sig över krävande vadställen.

När de körde ut i Steinholtsá förlorade bilen fästet och började driva i älven i sydlig riktning. Så småningom fastnade bilen i ett grundare område inte långt bort från vadstället. Där lyckades både mannen och kvinnan ta sig ut.

Mannen kunde ta sig i säkerhet. Men kvinnan lyckades inte nå fram till stranden. Hon spolades bort av de starka strömmarna.

Räddningstjänst och stugvärdar från Þórsmörk ryckte ut. De fann kvinnan 650 meter längre ned i älven där hon låg på ett grundare område. Hon var då inte vid medvetande. Paret fördes med en helikopter från kustbevakningen till sjukhus i Reykjavík. Kvinnans liv gick inte att rädda. Hon dödförklarades vid ankomsten till sjukhuset.

Mannen var nedkyld och blöt, men ådrog sig inga allvarliga skador. Olyckan utreds nu av polisen i Suðurland. Det uppger polisen på Facebook.