söndag 23 september 2018

Ledde Seðlabanki Íslands in i kraschen - får nytt jobb

Ingimundur Friðriksson var en av tre centralbankschefer som ledde Seðlabanki Íslands in i finanskraschen hösten 2008. Efter uppmaningar från statsminister Jóhanna Sigurðardóttir valde han att säga upp sig i stället för att bli sparkad. I en rapport fick han svidande kritik för sitt arbete. Nu har han fått nytt jobb på Seðlabanki Íslands.

När den parlamentariska kriskommissionens utredning av finanskraschen hösten 2008 presenterades våren 2010 var Ingimundur Friðriksson en av de tre centralbankschefer som anklagades för allvarliga misstag. Han ansågs ha misskött sitt ämbete och därmed bidragit till att krisen drabbade Island så hårt.

Ingimundur Friðriksson ansåg inte att han agerat försumligt. Han svarade utredarna att han vid varje enskilt tillfälle fattat det beslut som han tyckte var bäst.

När Jóhanna Sigurðardóttir tog över som statsminister 2009 var ett av de första stegen att byta ut Seðlabanki Íslands ledning. Ingimundur Friðriksson valde att säga upp sig i stället för att bli sparkad. För att bli av med Davíð Oddsson - som var ordförande för centralbankens styrelse - tvingades hon ändra regelverket eftersom han vägrade avgå.

Anklagelserna mot Ingimundur Friðriksson ledde aldrig till åtal. Han kallades som vittne i rättsprocessen mot tidigare statsministern Geir H. Haarde, som i slutändan var den enda politikern som åtalades för försumlighet i samband med kraschen.

Nu är Ingimundur Friðriksson tillbaka på Seðlabanki Íslands. Han har enligt Stundin fått ett tillfälligt jobb på centralbanken. Eftersom det inte rörde sig om en fast anställning fick han tjänsten utan att den utannonserades. Det ska ha varit under förra året som han återvände till Seðlabanki Íslands.

Här kan du läsa mer om Ingimundur Friðriksson.