lördag 8 september 2018

Minister sågar dagsturer från Reykjavík till Jökulsárlón

Avståndet från Reykjavík till Jökulsárlón är 76 mil tur och retur. Nu sågar kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson de bussbolag som erbjuder dagsutflykter till Jökulsárlón. Han anser att sådana dagsturer ställer orimliga krav på chaufförerna och att turisterna inte får någon bra upplevelse. Det rapporterar Vísir.

De senaste åren har researrangörer sålt dagsturer till Jökulsárlón från Reykjavík. Bussarna avgår tidigt på morgonen och är tillbaka i huvudstaden först sent på kvällen. Ofta pågår resorna mellan 7.30 och 22. Sträckan är 76 mil längs ringvägen på sydkusten. Eftersom avståndet är så stort görs det bara några få korta stopp under färden.

Nu riktar kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson kritik mot de bussbolag som arrangerar dagsutflykter från Reykjavík till Jökulsárlón. Han säger till Vísir att avståndet ställer orimliga krav på chaufförer - i synnerhet i dåligt väder:
"Detta är bara trams. Detta behöver förhindras. Vi behöver styra det här på något sätt. Människor måste övernatta om de tänker åka så långt. Chauffören ska inte behöva köra 500 till 600 kilometer [avståndet är alltså 760 kilometer] på denna tid och så blir det en tokig upplevelse för människorna."
Sigurður Ingi Jóhannsson uttalade sig om dagsturerna till Jökulsárlón under ett möte med lokala företrädare för Hveragerði och Árborg. I bägge kommunerna är det allt fler som är bekymrade över att turister i mindre utsträckning stannar till när de färdas längs ringvägen på södra Island.