fredag 7 september 2018

Munkavlen på Stundin kommer att vara över i ett år

Förbudet för Stundin att rapportera om Bjarni Benediktssons affärer med Glitnir dagarna före finanskraschen kommer att vara i över ett år. Processen i Landsréttur inleds den 1 oktober i år. Det är då nästan på dagen ett år sedan sysslomannen i Reykjavík gick med på begäran om att sätta munkavle på Stundin och samarbetspartnern Reykjavík Media.

Några veckor före alltingsvalet hösten 2017 kunde Stundin i samarbete med Reykjavík Media och The Guardian avslöja nya detaljer om Bjarni Benediktssons affärer med Glitnir just före finanskraschen hösten 2008. Han fick information om bankens kritiska situation som inte allmänheten hade tillgång till. Genom att sälja sitt innehav i Glitnirs Sjóður 9 kunde han undvika mångmiljonförluster.

När Bjarni Benediktsson sålde innehavet i fonden var han alltingsledamot för Självständighetspartiet. När affären avslöjades var han dessutom Islands statsminister. Uppgifterna om den kom från dokument som läckts från Glitnir till Stundin.

Stundins avslöjande om Bjarni Benediktssons affärer fick Glitnirs konkursbo att vända sig till sysslomannen i Reykjavík. Konkursboet krävde att all publicering baserad på dokumenten skulle stoppas. Sysslomannen gick med på konkursboets begäran. Glitnir förlorade i Héraðsdómur Reykjavíkur, men har överklagat beslutet till Landsréttur.

Rättsprocessen i Landsréttur inleds den 1 oktober i år. En dom är att vänta i mitten på oktober. Då kommer munkavlen på Stundin att ha varat i över ett år. Det var den 6 oktober 2017 som sysslomannen förbjöd tidningen att fortsätta rapportera om Bjarni Benediktssons affärer utifrån de läckta dokumenten.

Munkavlen på Stundin är redan det mest långvariga publiceringsförbudet i Islands historia. Det tidigare rekordet var 244 dagar. Då var det Jónína Benediktsdóttir som genom sysslomannen kunde stoppa Fréttablaðið från att rapportera om hennes affärer och kopplingar till bland annat Jón Ásgeir Jóhannesson och Jón Gerald Sullenberger samt misstänkt ekonomisk brottslighet inom koncernen Baugur.

Även då sade sysslomannen ja till ett föreläggande. Jónína Benediktsdóttir förlorade sedan både i Héraðsdómur Reykjavíkur och Hæstiréttur Íslands. Bägge domstolarna ansåg att publiceringarna - som baserades på läckta mejl - hade allmänintresse och därför inte skulle stoppas.

Hittills har Glitnirs konkursbo förlorat vid samtliga tillfällen när munkavlen på Stundin prövats juridiskt. Hæstiréttur Íslands beslutade i somras att Stundin inte hade någon skyldighet att överlämna de läckta dokumenten till Glitnir.

Även om bankens konkursbo skulle förlora i Landsréttur är det inte säkert att munkavlen på Stundin försvinner. Glitnir kan söka prövningstillstånd i Hæstiréttur Íslands. Då skulle munkavlen kunna bli kvar i ytterligare flera månader.

Här kan du läsa mer om munkavlen på Stundin och här kan du läsa domen från Hæstiréttur Íslands.