lördag 22 september 2018

Nu börjar Ica sälja skyr från Estland i Sverige

Ica introducerar nu skyr i svenska butiker. Det är den första utmanaren till Kavli sedan bolaget för ett drygt år sedan förlorade en utdragen tvist om rätten till varumärket skyr. Icas skyr är tillverkad i Estland av estnisk mjölk. Den säljs till betydligt lägre priser än Kavlis skyr. I flera Ica-butiker har dessutom Kavlis skyr försvunnit från hyllorna till förmån för Icas egna skyr.

Förra sommaren kom det slutliga avgörandet i varumärkestvisten om skyr. Kavli förlorade då varumärket efter beslut i Patent- och marknadsdomstolen. I domslutet står det att skyr är ett allmänt ord och att det aldrig varit inarbetat som varumärke.

Under rättsprocessen förde Kavli fram en rad direkt osanna argument. Men Mjólkursamsalan, Kavlis isländska samarbetspartner, hade hela tiden räknat med att varumärkesregistreringen inte skulle hålla. Därför har mejeriet introducerat varumärket Ísey som används såväl på Island som internationellt. I Sverige använder dock Kavli alltjämt bara skyr.

Den enda tidigare utmanaren till Kavli var Lidl som under en kortare tid sålde skyr producerad i Tyskland under varumärket Ísk. Men nu börjar alltså Ica sälja skyr som är tillverkad i Estland av estnisk mjölk.

Kavli har sedan introduktionen av skyr i Sverige 2011 fått kritik för omotiverat höga priser. Bolaget har också sänkt priserna vid flera tillfällen. Ändå har skyr inte alls blivit lika populärt i Sverige som i de nordiska grannländerna.

Kavlis skyr har redan försvunnit från många butikshyllor på grund av svag försäljning. Nu har skyr dessutom försvunnit från ett antal Ica-butikers hyllor. Här rör det sig alltså om handlare som hellre säljer det egna varumärket. Icas skyr är också billigare än Kavlis. Priset är 10 till 12 kronor för en burk som innehåller 150 gram. Kavlis förpackningar är dock något större och innehåller 170 gram.

Här kan du läsa mer om varumärkestvisten om skyr.