måndag 3 september 2018

Ny mångmiljonförlust för Morgunblaðið

Morgunblaðið gjorde en förlust på 267 miljoner isländska kronor under 2017. Det framgår i årsredovisningen från Hlynur A, ett av de bolag som är delägare i Þórsmörk som är det bolag som i sin tur ger ut Morgunblaðið. Nu höjs prenumerationspriserna samtidigt som tidningen säger upp anställda och förhandlar om sänkta löner.

Efter finanskraschen har det främst varit bolag med stark koppling till fiskeindustrin som hållit Morgunblaðið - Islands mest anrika dagstidning - levande. Samtidigt som upplagan av den tryckta tidningen sjunker fortsätter förlusterna att torna upp sig. Det är nu bara var fjärde islänning som läser papperstidningen.

Nya ägare tog över utgivningen 2009. Då skrev Íslandsbanki av skulder på totalt 4,5 miljarder isländska kronor. Sedan dess har Morgunblaðið förlorat 1,8 miljarder. Under samma period har ägarna gått in med minst 1,4 miljarder för att undvika konkurs.

Under det senaste årtiondet har Morgunblaðið bara gått med vinst en gång. Det var 2013 som resultatet slutade med en vinst på 6 miljoner isländska kronor. I övrigt har det bara handlat om förluster i mångmiljonklassen.

Þórsmörk är det bolag som äger Árvakur, som är det bolag som i sin tur äger Morgunblaðið. Inget av dessa två bolag har ännu lämnat in någon årsredovisning. Det har däremot Hlynur A gjort, ett av de bolag som äger aktier i Þórsmörk. Hlynur A ägs av Guðbjörg Matthíasdóttir, storägare i fiskejätten Ísfélag Vestmannaeyja.

Utifrån Hlynur A:s årsredovisning går det enligt Kjarninn att utläsa att Þórsmörk förra året gjorde en förlust på 267 miljoner isländska kronor. Det är en betydligt större förlust än 2016 då bolaget tappade 49,7 miljoner.

Inom loppet av ett år har bolagets värde därmed sjunkit från 1 080 miljoner till 820 miljoner.

Morgunblaðið har svarat på det negativa resultatet på flera sätt. Priset för en prenumeration höjdes nyligen från 6 597 till 6 960 isländska kronor. Flera journalister - däribland Skapti Hallgrímsson i Akureyri som varit anställd på tidningen sedan 1982 och Sigurður Nordal, nyhetschef för näringslivsredaktionen - har blivit uppsagda eller kommit överens med ledningen om att sluta. Andra har enligt Vísir fått frågor om de kan tänka sig att acceptera sänkta löner.

Den största ägaren är alltjämt Eyþór Arnalds genom bolaget Ramses II. Han kontrollerar 22,87 procent av aktierna i Þórsmörk. Inför vårens kommunalval i Reykjavík - där han toppade Självständighetspartiets lista - sade Eyþór Arnalds att han planerade att sälja innehavet. Så har det inte blivit. Han har däremot lämnat bolagets styrelse.

Eyþór Arnalds sade till Vísir i somras att han kunde tänka sig att göra sig av med aktierna i Þórsmörk. Han ansåg dock inte att det var något problem att han som politiker i ledande ställning var storägare i en mediekoncern som bland annat bevakar kommunpolitiken i Reykjavík:
"Alla kopplingar är naturligtvis sådana att det går att misstänkliggöra dem om man vill, men huvudsaken är att de är uppe på bordet och att människor känner till dem. Det är ingen hemlighet vad jag har kopplingar till. Jag försöker bara se till så att det är tydligt och åtskiljt."
Här kan du läsa mer om Morgunblaðið.