torsdag 20 september 2018

Omspel efter domarmiss - men lagen åkte till olika arenor

Mötet mellan Huginn och Völsungur i den isländska tredjedivisionen har utvecklats till något som liknar en fotbollssåpa. Det började med ett domarmisstag som renderade en felaktig utvisning, fortsatte med ett felaktigt matchprotokoll och ett omdiskuterat omspelsbeslut. När lagen skulle mötas i går igen åkte de till två olika arenor.

På söndag spelas den sista omgången i den isländska herrfotbollens tredjedivision. Afturelding, Grótta, Vestri och Völsungur gör upp om två biljetter till andradivisionen. Huginn är redan klart för nedflyttning. Tindastóll och Leiknir F. kämpar i slutomgången för att rädda kontraktet.

Huginn från Seyðisfjörður är sedan länge avsågade och kommer alltså att spela i fjärdedivisionen nästa säsong. Völsungur från Húsavík har en liten chans på uppflyttning, men måste vinna borta mot Tindastóll samtidigt som minst två av lagen som ligger före - Afturelding, Grótta och Vestri - tappar poäng.

Mötet mellan de två klubbarna har nu utvecklats till en förunderlig följetong. Hur fortsättningen blir avgörs i dag under ett möte med Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet.

De två klubbarna möttes i Seyðisfjörður den 17 augusti i år. Huginn vann med 2-1. Segern var då klubbens andra för säsongen.

Men Völsungur överklagade resultatet och krävde omspel eller att de sex sista minuterna skulle spelas om. Skälet var en utvisning som drabbade laget i den 91:a minuten. Domaren visade ut en av Völsungurs spelare eftersom han trodde att den hade fått två gula kort. Men så var det inte. Spelaren hade ingen tidigare varning. Utvisningen var alltså felaktig.

Efter utvisningen gjorde Huginn segermålet på övertid.

När det blivit dags att skriva matchrapporten försökte domaren korrigera sitt misstag. Där skrev domaren att spelaren bara hade varnats - trots att han hade fått rött kort.

Förbundet gick på Völsungurs linje och beslutade att hela matchen skulle spelas om. Avsparken skulle vara i Seyðisfjörður i går klockan 16.30. Völsungur skulle också få ersättning för resan till matchen medan Huginn på egen hand skulle stå för kostnaderna.

På morgonen kontaktade Huginn förbundet och hävdade att planen var ospelbar. Förbundet tog därför beslutet att flytta matchen till den arena i Fellabær som är Huginns reservplan.

Vid tiden för avspark hade bara Völsungur dykt upp i Fellabær. Bilder från uppvärmningen dök upp på Twitter. Huginn hade i stället ställt upp i Seyðisfjörður - en sådan bild publicerades också på Twitter. Domaren ansåg sig inte ha något annat val än att skicka hem Völsungur till Húsavík utan att det blivit någon match.

Völsungur räknar med att ha vunnit matchen på walk over med 3-0. Men Huginn anser sig ha rätten på sin sida. I omspelsbeslutet står det nämligen att matchen ska äga rum i Seyðisfjörður. Därför anser klubben att förbundet borde ha ändrat datum i stället för att byta spelplats.

Eftersom Huginn sedan länge har missat chansen att rädda kontraktet finns det inte mycket annat än äran att försvara. Klubben anser sig ha blivit berövad på segern mot Völsungur på grund av ett domarmisstag. Även om Huginn inte sagt det offentligt är det uppenbart att gårdagens agerande är en protest mot förbundets hantering av frågan.

Nu blir det alltså upp till förbundet att ännu en gång ta ställning till en dispyt där Huginn och Völsungur är inblandade. Om fotbollssåpan får ytterligare kapitel återstår att se - och om Huginn tar avsked från tredjedivisionen med en förlust på grund av walk over eller inte.