torsdag 27 september 2018

Omstridd statsvetare lägger skulden för krisen på utlandet

Finanskraschen för tio år sedan var inte Islands fel. Än mindre var den Självständighetspartiets eller Davíð Oddsons fel. I stället var det utländska intressen som sänkte de isländska storbankerna. Därför förtjänar Island bland annat en ursäkt från Storbritannien. Det hävdar statsvetarprofessorn Hannes Hólmsteinn Gissurarson i en rapport om krisen.

I juli 2014 fick Hannes Hólmsteinn Gissurarson, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, i uppdrag att ta fram en rapport om de bakomliggande orsakerna till finanskraschen hösten 2008. Han fick uppdraget av finansminister Bjarni Benediktsson. Rapporten skulle vara klar i september 2015. Prislappen var 10 miljoner isländska kronor.

Sedan dess har rapporten försenats gång på gång. Hannes Hólmsteinn Gissurarson har också gång på gång försäkrat att den varit nästan färdig och att han nästan varit redo att lämna in en färdig rapport.

När den väl var färdig har den orsakat livlig debatt vid Háskóli Íslands. Vetenskapligheten i rapporten har ifrågasatts. När den till sist offentliggjordes i går var det efter att ha bantats från 600 till drygt 200 sidor. Personer som nämns i rapporten har också i vissa fall fått möjlighet att kommentera innehållet.

Men det som var mest uppseendeväckande var Bjarni Benediktssons val av granskare. Hannes Hólmsteinn Gissurarson var en av arkitekterna bakom de systemförändringar som ledde fram till privatiseringen av bankerna. Och denna privatisering var i sin tur en förutsättning för kraschen. I åtta år satt han i styrelsen för centralbanken Seðlabanki Íslands.

Han var också en drivande ideolog inom Självständighetspartiet. Vid upprepade tillfällen har han gett sin syn på kraschen. Den går i totalt motsatt riktning mot vad som exempelvis framkommer i den parlamentariska kriskommissionens utredning. Där får tidigare statsministern och centralbankschefen Davíð Oddsson hård kritik.

Hannes Hólmsteinn Gissurarson har i stället försvarat Davíð Oddsson. Tidigare i år skrev han en tre sidor lång hyllningsartikel i Morgunblaðið - den tidning där Davíð Oddsson numera är chefredaktör - där han hävdade att Davíð Oddsson räddade vad som räddas kunde och liknade honom vid ett lejon. Han beskrev honom dessutom som totalt befriad från fläckar.

Inte helt oväntat kommer han fram till samma slutsatser i den nya rapporten. Hannes Hólmsteinn Gissurarson hyllar Davíð Oddssons ledarskap och skriver att det var av avgörande betydelse. Den kritik som riktades mot honom av den parlamentariska kriskommissionen dömer han ut som partisk.

Ansvaret för finanskraschen låg inte hos de isländska storbankerna eller politikerna. I stället var det yttre faktorer som orsakade krisen. Island diskriminerades enligt Hannes Hólmsteinn Gissurarson när såväl EU som USA stängde dörrarna för hjälp till storbankerna. Som exempel nämner han att Storbritannien räddade alla banker utom två - och dessa två hade båda isländska storägare.

Storbritanniens terrorstämpling av Island i samband med kraschen pekas ut som en annan händelse som orsakade stora skador. Den var också onödig. Hannes Hólmsteinn Gissurarsons uppfattning är att Storbritannien bör be Island om ursäkt för agerandet. Samma sak gäller Storbritanniens hantering av dispyten kring Landsbankis Icesave.

I den mån som islänningar bar något ansvar för kraschen låg det främst hos Socialdemokraterna. Han hävdar att partiet lierade sig med affärsmän som missbrukade systemet. Enligt Hannes Hólmsteinn Gissurarson präglades Socialdemokraternas agerande av avsky mot Davíð Oddsson.

Men det är inte bara Davíð Oddsson som han tar i försvar. En annan nära vän som han indirekt ger upprättelse är Baldur Guðlaugsson, en departementschef som efter kraschen dömdes till fängelse för insiderbrott. De två driver dessutom ett bokförlag ihop.

Hannes Hólmsteinn Gissurarson hävdar att insiderbrott är ett brott utan offer. Han tar inte heller upp insiderbrott inom bankerna - där de i tysthet köpte egna aktier för att hålla uppe börskurserna - som något klandervärt.

Reaktionerna på Hannes Hólmsteinn Gissurarsons slutsatser är till stor del kritiska och inte sällan beskrivs hela förfarandet som ett exempel på korruption och svågerpolitik. Jón Trausti Reynisson, chefredaktör för Stundin, skriver på Facebook att rapporten i sig är en skandal:
"Uppgörelsen är slutförd. Självständighetspartiets främsta supporter överlämnar Självständighetspartiets ordförande en rapport om hur utlänningar behandlade islänningar illa när Självständighetspartiet hade makten och allt kollapsade. Publicerad i mediet som Självständighetspartiets tidigare ordförande är chefredaktör för, och han var centralbankschef när banksystemet kraschade och rapportförfattaren är en många gånger uttalad beundrare av honom. Och räkningen för projektet, tio miljoner kronor, skickas till oss. På kraschens tioårsdag."
Gylfi Magnússon är docent i ekonomi vid Háskóli Íslands. Han satt som minister utan partibok i den regering som tog över sedan Självständighetspartiet tvingats bort från makten i januari 2009. Han kommenterar Hannes Hólmsteinn Gissurarsons slutsats om att Storbritannien bör be Island om ursäkt:
"Om britterna ska börja att be om ursäkt för sitt beteende genom århundradena så blir det ett mycket omfattande projekt. Bland annat har de gått in i mer än hundra länder (samtliga världens länder utom 22 enligt en beräkning, men den är omstridd) och haft omkring 60 kolonier. Och så är det naturligtvis torskkrigen. Mot detta står naturligtvis att de uppfann fotbollen och ångmaskinen och Monty Python. Och utbildade Hannes."
Þórður Snær Júlíusson, chefredaktör för Kjarninn, skriver på Twitter att Hannes Hólmsteinn Gissurarson verkar vara ointresserad av de brott som begicks av storbankernas toppchefer. Han anser att rapporten är ett sätt att försöka skriva om historien:
"Davíð Oddsson nämns 163 gånger i Hannes Hólmsteinns rapport. Och Icesave 224. Den är 211 sidor. Det läggs inte mycket krut på bankernas köp av egna aktier med egna pengar eller de exempellösa domarna på grund av detta. Detta nämns inte ens."
Gunnar Smári Egilsson, grundare av Islands socialistparti, kommenterar en bild på när Hannes Hólmsteinn Gissurarson överlämnar rapporten till Bjarni Benediktsson. Han skriver att det snarare är Hannes Hólmsteinn Gissurarson som bör be Island om ursäkt för sin egen roll i finanskraschen:
"Landets mest korrumperade politiker får rapporten överlämnad som han beställde av den sämsta akademikern."
Guðmundur Andri Thorsson, alltingsledamot för Socialdemokraterna, tog upp rapporten i alltinget i går. Han sade att det var viktigt att dra rätt lärdomar av krisen. Där ingick inte försvarstal från personer som själva varit med om att skapa den:
"Rapporten som Självständighetspartiets ideolog nyligen överräckte till Självständighetspartiets ordförande och som betalades med allmänna medel till högt pris handlar om Självständighetspartiets oskuld, den handlar om hur kraschen inte berodde på Självständighetspartiet, det parti som styrde nationens ekonomi alla högkonjunkturåren, men i synnerhet och alldeles särskilt berodde kraschen inte på Självständighetspartiets tidigare ordförande. Kraschen berodde heller inte på bankirer. Kraschen berodde på andra."
Här kan du ladda ned Hannes Hólmsteinn Gissurarsons rapport.