torsdag 13 september 2018

Papegoja som togs med till Island undkom avlivning

Foto: Matvælastofnun
En papegoja som togs med till Island utan tillstånd undkom avlivning. Tullen i Seyðisfjörður tog hand om fågeln i två veckor innan bekanta till det par som tog med den kunde ta med den tillbaka till Litauen. Papegojan hölls i sin bur i ett särskilt utrymme för att minimera smittorisken. Det uppger Matvælastofnun i ett pressmeddelande.

Att föra in husdjur till Island kan bara göras via flygplatsen i Keflavík. Det krävs också att det finns ett veterinärintyg och att djuret sitter i karantän i fyra veckor - och sådana platser måste bokas i förväg. De som olovligen försöker föra in djur får välja mellan att avliva djuret eller att återvända hem.

Men nyligen avstod Matvælastofnun från att avliva ett husdjur som togs med till landet. Det var ett litauiskt par som anlände till Seyðisfjörður med färjan Norræna. De skulle flytta till Island och hade tagit med sig en papegoja. De hade papegojan öppet i en bur i bilen.

Paret kände inte till reglerna för att föra in husdjur. Eftersom det rörde sig om okunskap och paret inte hade försökt dölja djuret bestämde sig Matvælastofnun för att ge fågeln en andra chans efter att ha diskuterat saken med tullpersonal.

Paret fick därför resa vidare in i landet utan att ta med sig fågeln. Den hölls i buren i ett särskilt rum hos tullen i Seyðisfjörður. Fågeln fick på grund av smittorisken inte lämna rummet eller komma i kontakt med andra djur. Där fick den ett tillfälligt hem i två veckor. Därefter kunde den tas med tillbaka till Litauen med hjälp av bekanta till paret.

Här kan du läsa mer om hur myndigheterna avlivade en katt som smugglats in till Island.