lördag 1 september 2018

Premiär för film om likfynd i NeskaupstaðurEfter ett oväder dök Þorgeir Jónsson vid bryggan i Neskaupstaður för att undersöka skadorna. Precis vid bryggans kant hittade han ett lik. En död man hade virats in i plast, tyngts ned med en järnkedja och dumpats i vattnet. Fyndet gjordes på morgonen den 11 februari 2004.

Polisens första misstankar gällde ett brutalt knivmord. På kroppen fanns en mängd djupa skärsår. En vecka efter fyndet meddelade polisen att utredningen hade tagit en ny vändning. Obduktionen visade att skärskadorna inte var dödsorsaken. Mannen hade 400 gram narkotika i kroppen.

Misstankarna riktades snart mot tre män, två islänningar och en litauer. Snart stod det klart att mannen, en 27-årig litauer, bara hade legat i vattnet i tre dagar när kroppen upptäcktes av en slump. Mannen hade kommit till Island den 2 februari samma år. Han blev snabbt mycket dålig. Deras försök att ge honom läkemedel mot smärtorna hjälpte inte.

Eftersom det rörde sig om narkotikahandel vågade männen inte köra mannen till sjukhus. I stället bestämde de sig för att göra sig av med kroppen. De lyckades dock inte gräva ned den eftersom det var tjäle i marken. Efter en lång bilresa från Reykjavík med kroppen i bagaget hamnade de i Neskaupstaður. Där kastade de kroppen i vattnet.

Kroppen dumpades i havet från bryggan. Bara ett par dagar senare skadades bryggan i ett oväder. Det var därför Þorgeir Jónsson dök för att undersöka skadorna och råkade upptäcka kroppen.

De tre männen dömdes samtliga till två och ett halvt års fängelse.

Nu blir händelsen film. Undir halastjörnu har isländsk premiär den 12 oktober. I rollerna syns bland annat Pääru Oja, Kaspar Velberg, Atli Rafn Sigurðsson och Tómas Lemarquis. I filmen har vissa detaljer ändrats för av hänsyn till 27-åringens anhöriga.