onsdag 19 september 2018

Starkaste stödet för Socialdemokraterna på fyra år

Socialdemokraterna går framåt till den högsta opinionssiffran hos MMR på fyra år. Partiet har nu stöd av 19,8 procent av islänningarna - och avståndet till Självständighetspartiet, som fortsätter att vara Islands största parti, ligger nu inom felmarginalen. Samtidigt dalar stödet för regeringen till den nya bottennoteringen 41,1 procent.

Stödet för Socialdemokraterna är nu det största på fyra år. I den senaste mätningen från MMR ökar partiet till 19,8 procent, en uppgång med 3,2 procentenheter jämfört med förra månaden - en mätning som aldrig publicerades.

Det är andra månaden i följd som Socialdemokraterna är såväl näst största parti som största oppositionsparti. Avståndet upp till Självständighetspartiet är nu inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

Självständighetspartiet får nu 21,3 procent, en tillbakagång med 0,8 procentenheter. Stödet är det näst lägsta hos MMR i år.

Piratpartiet behåller ställningen som tredje största parti och näst största oppositionsparti. Det är nu 13,2 procent som sympatiserar med Piratpartiet, en nedgång med 0,2 procentenheter.

I den förra mätningen var stödet för Gröna vänstern bara 8,8 procent. Det var den lägsta nivån på två och ett halvt år. Nu vänder partiet uppåt och har 11,1 procent av väljarna bakom sig. Därmed är Gröna vänstern åter Islands fjärde största parti efter att ha passerat såväl Centerpartiet som Framstegspartiet.

Just Centerpartiet - som bildades som en utbrytning ur Framstegspartiet - är för fjärde månaden i följd större än Framstegspartiet. Stödet är nu 10,8 procent, en ökning med 0,5 procentenheter. Framstegspartiet förlorar 0,8 procentenheter och får nu 8,1 procent.

Ytterligare två partier klarar femprocentsspärren till alltinget. Renässans får 7,9 procent, en nedgång med 0,8 procentenheter, medan Folkets parti tappar 2,5 procentenheter till 5,3 procent.

Störst utanför alltinget är Gryning med 0,9 procent, en uppgång med 0,8 procentenheter. Ytterligare två partier särredovisas av MMR. Ljus framtid minskar med 0,1 procentenhet till 0,2 procent. Och Folkfronten förlorar 0,7 procentenheter och har nu 0,1 procent.

Övriga partier har 1,3 procent. Sannolikt sympatiserar en stor del av dessa väljare med Islands socialistparti, som tog sitt första kommunala mandat i vårens val. Eftersom partiet aldrig ställt upp i något alltingsval särredovisas det dock inte av MMR.

Stödet för koalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet krymper till den lägsta nivån under mandatperioden. Det är nu 41,1 procent som säger sig stödja trepartiregeringen, en tillbakagång med 0,6 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.