söndag 2 september 2018

Svårt förebygga olyckor i vadställe vid Þórsmörk

Det går inte att förhindra olyckor i vadet över Steinholtsá på vägen till Þórsmörk. Det säger G. Pétur Matthíasson, informationsansvarig vid Vegagerðin, till Vísir. Eftersom det rör sig om en ström glaciärälv ändras förutsättningarna hela tiden. En amerikansk kvinna omkom i Steinholtsá i fredags efter att ha fastnat med bilen i älven.

I fredags misslyckades ett amerikanskt par att ta sig över vadstället i Steinholtsá på vägen till Þórsmörk. Efter att bilen fastnat i älven tog de sig ut genom bakluckan. Mannen lyckades vada över till stranden. Men kvinnan föll och spolades bort med vattenmassorna. Hon flöt 650 meter innan hon hamnade på ett grundare område.

Räddningstjänsten fick använda ett fordon för att kunna komma ut i älven och undsätta kvinnan. Hon visade då inga livstecken. Kvinnan fördes med helikopter till Reykjavík. Där dödförklarades kvinnan vid ankomsten till sjukhuset. Det är sannolikt att hon drunknade i älven.

Paret var på bröllopsresa till Island. Mannen klarade sig utan fysiska skador. Han kommer att förhöras om olyckan under dagen. Släktingar till de nygifta har nu kommit till Island.

Olyckor vid vadställen på vägen till Þórsmörk är vanliga. Ofta rör det sig om personer som korsar älven på fel ställe eller inte har ett fordon som är lämpat för att ta sig igenom så djupt och strömt vatten.

G. Pétur Matthíasson, informationschef vid Vegagerðin, säger till Vísir att denna typ av olyckor är svåra att förebygga. Eftersom Steinholtsá är en ström glaciärälv förändras förutsättningarna på botten hela tiden. Därför går det inte att vid varje enskild tidpunkt veta var det är bäst att korsa älven:
"Vi påpekar det med skyltar att denna väg inte är lämplig för vilken bil som helst. De behöver vara fyrhjulsdrivna och av en viss storlek. Vi har en klassificering av det. Allt är tydligt skyltat. Sedan är naturligtvis problemet att vi inte kan påverka att människor inte följer anvisningarna."
Att stoppa överfarten över Steinholtsá och andra vadställen när förutsättningarna är särskilt besvärliga är enligt G. Pétur Matthíasson ingen realistisk lösning. För att kunna göra det skulle det behövas polis och vakter vid varje vadställe.

Här kan du läsa mer om dödsolyckan i Steinholtsá.