tisdag 18 september 2018

Tidvattnet strandsatte norrskensturister på Grótta

Turister som var på Grótta för att titta på norrskenet fick undsättas med båt i söndags kväll. De larmade räddningstjänsten vid 21-tiden sedan de upptäckt att de blivit strandsatta på ön. De kände inte till att tidvattnet under stora delar av dygnet förvandlar halvön på Seltjarnarnes västra spets till en ö.

Grótta är halvön som utgör Reykjavíkområdets och Seltjarnarnes västligaste punkt. Platsen är mycket populär såväl bland lokalbefolkning som turister. Många tar sig ut till Grótta för att titta på norrsken. Eftersom det finns mindre belysning ute på Grótta är sannolikheten för att kunna se norrsken högre.

Men den som går ut till Grótta behöver ha koll på tidvattnet. När det är flod är platsen isolerad från fastlandet. Vid ebb går det däremot utmärkt att ta sig till Grótta. Ebben varar i ungefär sex timmar åt gången. Tiderna för ebb och flod finns uppsatta på informationsskyltar vid Grótta. Kommunen publicerar dessutom tidvattentabellerna på nätet.

I söndags var vattenståndet som lägst klockan 17.16. I ungefär ytterligare tre timmar var det alltså möjligt att gå tillbaka över till fastlandet. Men de utländska turister som var på Grótta för att beskåda norrsken hade inte koll på eller glömde bort skiftet från ebb till flod.

Vid 21-tiden, alltså ungefär en timme efter att det slutat vara möjligt att gå över till Seltjarnarnes, ringde de räddningstjänsten. De undsattes med båt och fördes i land.

Om de hade väntat kvar ute på Grótta hade de fått vänta till omkring 2.30 på natten innan det hade varit möjligt att gå tillbaka till fastlandet.

Här kan du läsa mer om Grótta.