tisdag 11 september 2018

Tunneln under Hvalfjörður blir gratis redan i höst

Den 28 september slutar Spölur att ta betalt för att använda tunneln under Hvalfjörður. Två dagar senare överlämnas tunneln formellt till den isländska staten som då också tar över driften. Spölur - det bolag som äger och driver tunneln - avvecklas därefter under 2019. Det uppger Spölur i ett pressmeddelande.

I januari 1991 bildades bolaget Spölur. Syftet var att bygga, äga och driva en tunnel under Hvalfjörður. Tunneln skulle förkorta restiden mellan Reykjavík och Akranes med en knapp timme jämfört med den som tog vägen runt fjorden.

Det dröjde till den 30 maj 1996 tills bygget påbörjades. Den nästan sex kilometer långa tunneln invigdes för trafik den 11 juli 1998.

Nu har Spölur - som har 45 olika aktieägare som kommuner, staten, statliga bolag och myndigheter - tjänat in de pengar som det kostade att bygga tunneln. Den ska därför som överenskommet överlämnas till staten.

Själva överlämningen kommer att ske den 30 september i år. Redan den 28 september slutar Spölur att ta betalt för att använda tunneln.

Det är dock inte säkert att tunneln fortsätter att vara avgiftsfri. Kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson har inte uteslutit att intäkter från passageavgifter skulle kunna användas för att finansiera andra vägsatsningar - inte minst en andra tunnel under Hvalfjörður.

Här kan du läsa mer om tunnelbygget.