fredag 14 september 2018

Tvist om isländsk vikingaby blir strid i rätten

Nio år efter att vikingabyn vid Horn byggdes har den fortfarande inte blivit spelplats för någon film. Och de två senaste åren har markägaren Ómar Antonsson inte fått betalt av produktionsbolaget 26 Films för hyran. Men regissören Baltasar Kormákur lägger också skuld på Ómar Antonsson för att ha chockhöjt hyran och för att ha släppt in turister på området. Det rapporterar Morgunblaðið.

Redan 2009 fick Baltasar Kormákur tillstånd från kommunen Hornafjörður att använda mark för att bygga en vikingaby på fastigheten Horn. Tanken var att byn skulle bli den huvudsakliga inspelningsplatsen för Víkingr, en film med vikingatema.

Filmen har fortfarande inte blivit verklighet. Under 2014 uppgavs vikingafilmen vara Baltasar Kormákurs nästa projekt. Då hade han inte säkrat all nödvändig finansiering. Filmen hade då på planeringsstadiet bytt namn till Vikings. Det hade också beslutats om att spela in den på engelska i stället för isländska.

Sedan dess har det varit tyst. Ómar Antonsson, som äger fastigheten Horn, säger i Morgunblaðið att produktionsbolaget Films 26 inte betalat hyran på två år. Han tycker att det är tråkigt att arbetet inte kommit i gång trots att det gått nio år sedan vikingabyn byggdes. Om han väl får svar från Film 26 är det att filmen fortfarande ska bli av:
"De säger alltid till mig att saker kommer att börja hända nästa år och nu betalar de inte ens hyra till mig längre."
Att byggnaderna inte har underhållits sedan de restes 2009 har gjort att vissa av dem nu är i dåligt skick. I vikingabyn finns bland annat ett 38 meter långt långhus, stall, smedja, hov, bryggeri och utrymmen för trälar.

Men Baltasar Kormákur har en annan bild av tvisten mellan markägaren och Films 26. Han äger inte längre manuset eller rättigheterna till det. Det gör inte heller Films 26. Ómar Stefánsson har nu stämt bolaget för obetalda hyror. Och Films 26 har i sin tur stämt honom för att ha tagit betalt av turister till vikingabyn.

Baltasar Kormákur säger i Morgunblaðið att skälet till att Films 26 inte längre betalar är att bolaget inte är överens med Ómar Stefánsson om hyran. Han anser att den höjts långt mer än vad som varit motiverat:
"Efter utdragna förhandlingar 2014 höjs hyran med 35 procent efter en svår förhandlingsrunda, men han ville höja ännu mer. 2016 kräver han så en höjning av hyran med 65 procent och det var man inte alls nöjda med. Hyran har höjts med omkring 150 procent från det att arbetet påbörjades och de är inte alls nöjda med det. Alla måste kunna se att en höjning med 150 procent inte alls är förenligt med prisnivån. Han utnyttjar sin position."
Ómar Stefánsson ska enligt Baltasar Kormákur dessutom ha krävt tredubblad hyra under den period som filmen skulle spelas in. Men konflikten gäller alltså även att Ómar Stefánsson släppt in turister i området mot betalning. Baltasar Kormákur säger i Morgunblaðið att det är ett brott mot hyresavtalet:
"Ómar har motstämts för att han utnyttjat sin position genom att ha sålt inträde till platsen i många år. Det finns mycket bevis för det och dessutom byggde han ett kafé som heter Viking Café för att ta hand om sin verksamhet. Detta har producenterna inte alls kunnat förlika sig med eftersom de hyr och betalar för platsen medan han utnyttjar det."
Här kan du läsa mer om planerna för vikingafilmen.