söndag 2 september 2018

Vigselring fann sin ägare efter sex år i avloppsbrunn

Under en avloppstömning i Hrunamannahreppur hittades en vigselring. Men att hitta ägaren var inte det lättaste. Den enda inskriptionen var ett kvinnonamn och ett datum. En kommuninvånare skickade meddelanden till alla kvinnor med detta förnamn genom Facebook. Efter bara tre timmar var ägaren funnen. Ringen hade försvunnit vid en fisketur för minst sex år sedan.

För sex till åtta år sedan besökte ett nygift par en sommarstuga i Þjórsárdalur i Hrunamannahreppur på södra Island. Tillsammans med sönerna fiskade de bland annat i Ljótipollur och Frostastaðavatn. Efter att de hade återvänt till sommarstugan för att rensa fisken upptäckte mannen att han mist sin vigselring.

Det var först nyligen som den saknade ringen hittades. Under tömningen av en trekammarbrunn upptäckte personalen en ring. Men den var bara märkt med ett datum och namnet Guðlaug María. En kommuninvånare åtog sig att genom Facebook skicka meddelanden till samtliga kvinnor som bar dessa namn. Kommunen publicerade också en efterlysning på Facebook.

Det dröjde inte längre än tre timmar innan ägaren Guðlaug María Lewis var funnen. Att hon var den riktiga ägaren visade hon genom att berätta vilket datum som fanns på ringen. Hon kunde i en kommentar berätta att de letade intensivt efter ringen när den försvann efter fisketuren:
"Vi sökte högt och lågt, gick igenom alla sopor och vi minns att vattenlåsen var öppna och vi undersökte allt men utan framgång. Min make hade varit ute till havs några dagar tidigare och vi trodde att den kanske hade förlorats där. Vi var helt enkelt inte säkra. Men vi hade närmast avskrivit ringen. Det är otroligt att den har hittats efter all denna tid och trots att den inte har befunnit sig på ett roligt ställe är vi så innerligt glada och tacksamma för att den har hittats."
Kommunen hälsar att vigselringen finns att hämta på kommunkontoret i Flúðir.