tisdag 30 oktober 2018

Åklagare kräver 19 års fängelse för Thomas Møller Olsen

Minst nitton års fängelse är det enda som kan bli aktuellt för Thomas Møller Olsen. Det sade åklagaren Sigríður Friðjónsdóttir i sin slutplädering i Landsréttur i går. Att han försökte beskylla en kollega för mordet på 20-åriga Birna Brjánsdóttir ansåg hon vara en försvårande omständighet. Själv nekade han till alla anklagelser.

I Héraðsdómur Reykjaness dömdes Thomas Møller Olsen till nitton års fängelse för mordet på Birna Brjánsdóttir och grov narkotikasmuggling. 20-åringen försvann den 14 januari 2017 efter en utekväll i Reykjavík. Åtta dagar senare hittades hon död på stranden vid Selvogur.

Obduktionen visade att Birna Brjánsdóttir utsatts för grov misshandel. Efter att hon slagits medvetslös hade hon kastats i vattnet och drunknat. Sökandet efter henne var en av de största polisinsatserna i Islands historia.

Spåren ledde utredarna tidigt mot Thomas Møller Olsen, en grönländsk sjöman på trålaren Polar Nanoq. Båten låg för tillfället i hamn i Hafnarfjörður. Samma natt som Birna Brjánsdóttir försvann var han i Reykjavík och festade tillsammans med en kollega. I den hyrbil han använde hittades senare mängder av blodspår från Birna Brjánsdóttir.

Thomas Møller Olsen dömdes mot sitt nekande. Han överklagade domen till Landsréttur. När han hördes i går stod han fast vid sin berättelse från rättegången i Héraðsdómur Reykjaness. Det var först där som han försökte lägga skulden för mordet på kollegan. Han fortsatte i går att hävda att skälet till att han då ändrade sin berättelse var tidigare påtryckningar från polisen.

Själv hävdade han alltså att kollegan måste vara mördaren. Han sade att mordet bör ha utförts under ett tjugo minuter långt stopp vid en golfklubb. Där ska kollegan ha åkt i väg med Birna Brjánsdóttir. När han kom tillbaka var hon inte med i bilen. Kollegan ska då ha förklarat att hon valt att gå hem eftersom hon bodde i närheten.

Under tiden ska Thomas Møller Olsen ha kissat och tittat på stjärnhimlen. Åklagaren Sigríður Friðjónsdóttir undrade hur han kunde se några stjärnor när det var så molnigt. Han fortsatte dock att hävda att han visst kunde se stjärnor.

Stoppet vid golfklubben var centralt under gårdagens rättegång. Thomas Møller Olsen hävdade att kollegan - som enligt andra vittnen varit mycket berusad och som dessutom inte har körkort - inte alls var så full och att han ändå kunde köra bil. Sigríður Friðjónsdóttir ansåg att det var otänkbart att kollegan på denna korta tid skulle kunna misshandla Birna Brjánsdóttir och köra till en strand för att kasta kroppen i havet.

En hel del tid ägnades också åt den hyrbil som han disponerade. Thomas Møller Olsen hade i går ingen förklaring till vad han gjorde mellan klockan 7 och 11.05 samma morgon som Birna Brjánsdóttir försvann. När han återvänder till Hafnarfjörður med hyrbilen ägnar han mycket tid åt att städa den. Han sade att skälet var att någon kräkts i bilen. Åklagaren undrade varför en spya fick honom att städa hela bilen invändigt och dessutom tvätta taket. Han uppgav att det berodde på att grönländare var mycket renliga av sig.

Thomas Møller Olsen körde 319 kilometer med hyrbilen. Polisen har kunnat kartlägga 129 kilometers körning. Inte heller i går ville han säga något om resterande körsträcka. Teorin är att han då körde till bron över Ölfusá och där kastade Birna Brjánsdóttir i vattnet.

Sigríður Friðjónsdóttir sade i sin slutplädering att bevisningen mot Thomas Møller Olsen var stark. Birna Brjánsdóttirs blod fanns i hyrbilen, hans fingeravtryck fanns på hennes körkort som hittades ombord Polar Nanoq, hans dna fanns på hennes kängor som påträffades i hamnen i Hafnarfjörður och hennes blod fanns på en tröja som han använde. Inget pekade på någon annan gärningsman.

Därför yrkade hon på minst nitton års fängelse för Thomas Møller Olsen. Domen i Héraðsdómur Reykjaness var enligt Sigríður Friðjónsdóttir inte för sträng. En försvårande omständighet var att han försökte lägga skulden på en kollega.

Försvararen Björgvin Jónsson krävde att Thomas Møller Olsen skulle frikännas. Om han inte friades skulle han få ett kortare straff för delaktighet i mord. Han ansåg att det var "i bästa fall osannolikt" att mordet gått till på det sätt som åklagaren hävdade.

Under rättegången ifrågasatte han bevisningen mot Thomas Møller Olsen. Han uppgav bland annat att den blodiga tröjan inte var Thomas Møller Olsens och att han inte hade burit den när Birna Brjánsdóttir försvann.

Birna Brjánsdóttirs föräldrar krävde Thomas Møller Olsen på 21 miljoner isländska kronor i skadestånd. De krävde också att han skulle stå för begravningskostnaderna. De sade i rätten att deras liv fortfarande präglades av mordet. Mediernas rapportering om fallet hade varit mycket påfrestande.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.