lördag 20 oktober 2018

Arnaldur Indriðason nära 500 000 exemplar på Island

Arnaldur Indriðason har snart sålt 500 000 böcker på Island. Han väntas passera gränsen kort efter utgivningen av Stúlkan hjá brúnni, hans tjugoandra bok som utkommer den 1 november i år. Arnaldur Indriðasons romaner har översatts till 40 språk. Och de har totalt sålts i över 14 miljoner exemplar.

Av tradition släpper Arnaldur Indriðason varje år en ny bok den 1 november. Och det är närmast tradition att den därefter toppar försäljningslistorna fram till jul. I år heter boken Stúlkan hjá brúnni ('Flickan vid bron'). Det är en deckare som handlar om narkotikasmuggling och en flicka som drunknar i Tjörnin i Reykjavík.

Huvudpersonen i den nya romanen är en tidigare polis som heter Konráð. Erlendur, den polis som är huvudperson i majoriteten av Arnaldur Indriðasons böcker, är än så länge ute ur historien. Han har planer för en serie romaner med Konráð som utspelar sig från andra världskrigets slut och framåt.

Stúlkan hjá brúnni är Arnaldur Indriðasons tjugoandra bok. Hans böcker har översatts till 40 språk och sålts i över 14 miljoner exemplar. På Island uppgår försäljningen till knappt 500 000 exemplar. Han väntas passera en halv miljon sålda böcker strax efter utgivningen av Stúlkan hjá brúnni. Han säger i Morgunblaðið att han inte har några planer på att sluta skriva:
"Så länge jag har något att ge som författare och får idéer så fortsätter jag."
I ett av exemplaren av Stúlkan hjá brúnni finns en vinstlott som symboliserar en halv miljon sålda böcker. Den köpare som råkar få just detta exemplar kan vänta sig en rad bonusar som ett sätt att fira Arnaldur Indriðasons framgångar.

Men att böckerna skulle bli en sådan försäljningssuccé var det nog ingen som väntade sig. Arnaldur Indriðason berättar i Morgunblaðið att mycket har förändrats sedan han debuterade som författare 1997:
"Första boken, Synir duftsins, tror jag gick i mindre än 700 exemplar så man räknade inte med någon god försäljning. Mina första böcker skrevs ju i en helt annan stämning än nu och vi som bröt ny mark med deckare här i landet behövde riva många murar. Det sågs inte på sådant skrivande med något allvar och inte alls som litteratur och görs det knappt fortfarande i vissa kretsar. Tack och lov har det förbättrats under alla dessa år som har gått sedan dess och det har stadigt gått uppåt. I dag är detta en blomstrande litteraturgenre och allt gammaldags motstånd mot den har till största delen försvunnit."
Här kan du läsa mer om Arnaldur Indriðason.